Iohannis a Moldovai Köztársaság és Ukrajna EU-csatlakozását sürgeti

2023. június 22. – 08:13

Másolás

Vágólapra másolva

Az uniós tagállamok bukaresti nagyköveteivel egyeztetett szerdán Klaus Iohannis államfő. A megbeszélésen Románia schengeni csatlakozásáról is tárgyaltak, írja az Agerpres.

Az Elnöki Hivatal tájékoztatása szerint az államfő a Schengen-téma kapcsán leszögezte, a belső határellenőrzés nélküli térséghez való csatlakozás továbbra is elsődleges fontosságú Románia számára. Hangsúlyozta, az ország az Európai Unió megbízható partnere, és következetesen fellép az EU külső határainak megerősítéséért és védelméért, valamint az illegális migráció hatékony kezeléséért. Az államfő megköszönte a partnerországok e téren nyújtott támogatását, és reményét fejezte ki, hogy az EU Tanácsa jövendőbeli spanyol elnökségének támogatásával még az év folyamán kedvező döntés születik Románia schengeni csatlakozásáról.

Iohannis megköszönte a június végén leköszönő svéd elnökség munkáját, és hangsúlyozta, hogy Románia a továbbiakban is dolgozni fog az erős és reziliens Európai Unióért, valamint a közös európai értékek és érdekek védelméért. Kiemelte, az EU-nak meg kell őriznie azt a képességét, hogy pragmatikus és egységes válaszokat ad a kihívásokra, az európai egység ugyanis rendkívül erős jelzés nemcsak a partnerek, hanem az Európai Unió megosztásában érdekeltek számára is.

Az államfő kitért az Európai Politikai Közösség június 1-jei csúcstalálkozójára, amelyet a Moldovai Köztársaság szervezett meg. Emlékeztetett, az esemény résztvevői egyöntetű támogatásukról biztosították mind a chişinăui hatóságokat, mind Ukrajnát, és hangsúlyozták a keleti szomszédság és a fekete-tengeri térség stratégiai fontosságát.

Az Európai Tanács soron következő ülése kapcsán Klaus Iohannis rámutatott, az Európai Uniónak mindaddig támogatnia kell Ukrajnát az ellene Oroszország által indított háborúban, ameddig csak szükséges. Emlékeztetett, Románia határozottan elítélte a Nova Kahovka-i gát felrobbantását. Az elnök hangsúlyozta ugyanakkor az Oroszország elleni tizenegyedik szankciós csomag fontosságát, és üdvözölte az ezzel kapcsolatos politikai egyezséget, amely szerdán jött létre Brüsszelben.

Beszélt az államfő az EU-bővítés folytatásának fontosságáról is, és szorgalmazta, hogy még ebben az évben kezdődjenek el a csatlakozási tárgyalások a Moldovai Köztársasággal és Ukrajnával.

A gazdasági kihívásokkal kapcsolatban Iohannis az uniós gazdaság fenntarthatóságának és versenyképességének megerősítése mellett foglalt állást, kiemelve, hogy figyelembe kell venni a nemzeti sajátosságokat és a tagállamok eltérő fejlettségi szintjét.

Klaus Iohannis sikert kívánt az EU Tanácsának elnökségét július 1-jétől átvevő Spanyolországnak a kitűzött célok eléréséhez, és hangsúlyozta Románia nyitottságát a szoros együttműködésre.

A nagykövetekkel folytatott egyeztetésen szó volt még Ukrajna NATO-csatlakozásáról, a keleti szárny megerősítéséről, Ukrajna újjáépítéséről, az európai gazdaság helyzetéről, az európai védelmi ipar jövőjéről, valamint az EU és Kína közötti kapcsolatokról is – közölte az Elnöki Hivatal.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!