Egy román-moldáv határhíd felrobbantásával fenyeget Herszon kormányzója

2023. június 22. – 17:51

Másolás

Vágólapra másolva

Felháborodást váltott ki mind a román, mind a moldáv külügynél Vlagyimir Szaldó, az ukrajnai Herszon megye Moszkva által megbízott kormányzójának az a csütörtöki kijelentése, miszerint az orosz hadsereg csapást mér a Galac-Giurgiuleşti-hídra. A két országot, Romániát és a Moldovai Köztársaságot összekötő hídra Szaldó szerint a Krím-félszigetet a Herszon régióval összekötő hidakat ért ukrán támadásra adott válaszként mér csapást az orosz hadsereg, írja az Agerpres.

A román külügyminisztérium csütörtökön határozottan elutasította Vlagyimir Szaldó kijelentését. „A NATO-tag Románia területének egy részére is irányuló (...) fenyegetések elfogadhatatlanok. (...) Polgári infrastruktúrát támadni háborús bűncselekmény” – olvasható a külügyminisztérium Twitter-oldalán közzétett állásfoglalásban.

Vlagyimir Szaldo, az ukrajnai Herszon régió oroszok által kinevezett vezetője a megrongálódott Csongar hídnál, amely Herszon régiót köti össze a Krím félszigettel – Fotó: Vladimir Saldo Via Telegram / Reuters
Vlagyimir Szaldo, az ukrajnai Herszon régió oroszok által kinevezett vezetője a megrongálódott Csongar hídnál, amely Herszon régiót köti össze a Krím félszigettel – Fotó: Vladimir Saldo Via Telegram / Reuters


Csütörtökön a moldovai külügyminisztérium közölte, hogy be fogják rendelni Oleg Vasznyecovot, Oroszország chişinăui nagykövetét, hogy magyarázatot kérjenek Vlagyimir Szaldo Moldovai Köztársaságot fenyegető kijelentéseire – írja a MOLDPRES és Noi.md hírportál.

A Moszkva által megbízott kormányzó kijelentéseit a chişinăui külügy is határozottan elutasította. „Az ilyen kijelentések teljességgel elfogadhatatlanok. Nem tűrjük a Moldovai Köztársaság ellen irányuló ilyen megnyilvánulásokat” – olvasható az állásfoglalásukban.

Az orosz hatóságok szerint az ukrán erők csütörtök virradóra csapást mértek a Krím félszigetet a Herszon régióval összekötő két hídra Csongar település közelében. „Ismerjük az odesszai hidak és a korábban Ukrajna területéhez tartozó moldovai Giurgiuleşti híd koordinátáit (...), és hamarosan lesz egy meglehetősen komoly válaszunk” – jelentette ki az ukrán támadás után az Oroszország által elfoglalt Herszon megbízott kormányzója.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!