Áll a bál Kolozs megye volt prefektusának kormányfőtitkári kinevezése körül

2023. június 20. – 11:08

Másolás

Vágólapra másolva

Románia miniszterelnöke tagadta, hogy feszültségek lennének a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) között Mircea Abrudean kormányfőtitkári kinevezésének elutasítása miatt, és úgy véli, hogy Nicolae Ciucă PNL-elnökkel együtt megtalálja a megfelelő megoldást, írja az Adevărul.

„Szilárd meggyőződésem, hogy a szenátus elnökével (Nicolae Ciucă – szerk. megj.) együtt megtaláljuk a legjobb megoldást. Az én szemszögemből nézve nem volt botrány” – mondta Marcel Ciolacu miniszterelnök arra a kérdésre, hogy miért jutott el odáig a helyzet, hogy Mircea Abrudeant, Kolozs megye egykori prefektusát és Ciucă kancelláriájának volt vezetőjét nem nevezték ki a kormány főtitkárává.

A pártvezetők szerdán folytatják a tárgyalásokat.

Az Adervărul szerint a nemzeti liberális Mircea Abrudean kormányfőtitkári kinevezése az első olyan kérdés, amely az új kabinet felállítása óta felforrósította a koalíció alatt a talajt, miután Marcel Ciolacu elutasította a PNL javaslatát.

A kormányfőtitkári pozíció egyébként az egyik kulcspozíció a kormányban, ugyanis a kormányfőtitkár az, aki aki ismeri az összes elfogadásra váró jogszabályt, és aki összekötő kapocsként működik a miniszerelnöki iroda és a helyi önormányzatok között.

Végzetes csapást mérve a liberálisokra a PSD azt az információt terjesztette, hogy Ciolacu azért utasította vissza Abrudean kinevezését, mert nem kapta meg a román titkosszolgálatok pozitív véleményezését Mircea Abrudean tekintetében.

A liberálisok ezt cáfolják, szerintük Abrudeannak megvan az ORNISS-igazolása (Államtitoknak minősített Információk Országos Nyilvántartásának Hivatala), azonban a liberális politikus máris kompromittálódott.

Mi lehet Ciolacu elutasításának hátterében?

Az új koalíció és kormány első hete éles konfliktussal indult, miután Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă utódja a koalíciós kormányváltáson nem fogadta el a PNL javaslatát, hogy Mircea Abrudeant nevezze ki a kormány főtitkárságának (SGG) élére.

Valójában folytonosságról volna szó, hiszen Mircea Abrudean a Nicolae Ciucă által vezetett kormányban főtitkárhelyettes volt, sokan ezzel is magyarázzák, hogy a PSD nem akarja továbbra is ott tartani.

Amíg Abrudean kormányfőtitkár-helyettes volt, megszilárdította hatalmát a pártban, de a volt miniszterelnök, Nicolae Ciucă PNL-elnök helyzetét is stabilizálta, és mindeközben Emil Boc ügyeit is sikeresen intézte. Abrudean ugyanis a kolozsvári polgármester bizalmi embere amióta Kolozsvár prefektusa (2019-2021) volt, és a kormány adminisztratív irányításában Gheorghe Flutur PNL-alelnök támogatását is élvezte.

A nemzetközi kapcsolatokból diplomázott, és egykor az aranyosgyéresi városházán dolgozó PR-szakember jó együttműködést biztosított Nicolae Ciucănak a területi liberális vezetőkkel, aki így pártvezetőként is beágyazódhatott a szervezetbe.

Azzal, hogy a PSD nem hajlandó folytonosságot biztosítani Abrudeannak a kormányfőtitkárság élén, gyakorlatilag a koalíciós partnerek számára megakadályozza, hogy hozzáférjenek a közigazgatási hatalom és ellenőrzés fontos eszközéhez.

Ráadásul Ciolacu ezt az elutasítást megelőzően növelte Marian Neacșu miniszterelnök-helyettes hatalmát egy sürgősségi rendeletet elfogadásával, amely bővített hatáskört biztosít neki mind az SGG szintjén, mind a liberális pénzügyminisztérium felett.

Ezzel a két intézkedéssel a PSD megfosztotta kormányzó partnerét két fontos lehetőségtől, amelyek szükségesek lennének ahhoz, hogy a pénzforrások lehívása továbbra is zavartalanul működjön a liberálisok számára.

Pavel Popescu PNL-képviselő Facebook-bejegyzésben vádolta meg a PSD vezetőjét azzal, hogy a protokollt súlyosan megsértette. Az Adevărul forrásai szerint a PNL vezetői azonnal megbeszélést tartottak, és úgy döntöttek, hogy ragaszkodnak Abrudean kinevezéséhez.

A liberálisok részéről a legerősebb reakciót a témában Rareș Bogdan, a párt első alelnöke adta, aki azt mondta, hogy a PSD ellenállása sértés rájuk nézve, és hogy vannak bizonyos vörös vonalak, amelyeket tartani fognak.

PSD-s források az Adevărulnak azt mondták, hogy Abrudean nem ütötte meg a mércét, hogy partnerként tekintsenek rá. Ezzel gyakorlatilag azt jelezték, hogy a szociáldemokrata kormányfő nem bízik annyira a liberális partnerében, hogy a miniszterlnökkel a legszorosabban együttműködő kormányfőtitkársági posztot átengedje nekik. Ez azonban a protokollum súlyos megszegését is jelenti egyben, aminek következményei akár előrehozott választásokban csúcsosodhatnak ki, írja a Szabad Európa portál.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!