Beszólt az olimpiai bizottság elnöke Novák Eduárdnak, amiért azt írta, halott a román sport

2023. június 17. – 10:54

Másolás

Vágólapra másolva

A román sport nem halt meg Novák Eduárd távozásával – reagált pénteken a Román Olimpiai és Sportbizottság (COSR) elnöke, Mihai Covaliu a volt sportminiszter megnyilvánulására.

A csíkszeredai paralimpiai bajnok a két és fél éves tárcavezetői mandátumának lejárta előtt 'eltemette' a román sportot a hivatalos Facebook-oldalán. „RIP, sportul românesc” („Nyugodj békében, román sport”) – írta bejegyzésében, arra utalva, hogy az új kormány ügynökséggé készül „lefokozni” a sportminisztériumot.

Covaliu pénteken egy bukaresti eseményen a sajtónak elmondta, ez a Facebook-poszt nem válik Novák Eduárd becsületére, szerinte tiszteletlenség volt a részéről eltemetni a román sportot.

„A miniszteri poszt fontos, de mulandó tisztség. Tisztában kell lennünk azzal, hogy jöhetnek változások, nem ülhetünk örökké a bársonyszékben, és nem képviselhetünk az idők végeztéig egy területet. (...) A román sport nem halott, nem halt meg, és nem is akkor fog meghalni, amikor valaki ezt akarja vagy kijelenti” – jelentette a COSR elnöke, emlékeztetve arra, hogy a román sportolók tavaly hét világbajnoki címet szereztek és az idei különböző Európa-bajnokságokon sem szerepeltek rosszul.

Covaliu elismerte: sokat jelentett a román sport számára egy külön minisztérium létrehozása. De úgy vélte, hogy a hazai sportolók az új kormány által létrehozott Országos Sportügynökségtől is meg fogja kapni a szükséges támogatást a 2024-es olimpiai évre való felkészülésre.

Novák a csütörtökön tartotta meg a mandátuma értékelőjét. „A sportminisztériumban azért dolgoztunk az elmúlt két és fél évben, hogy a sport országos prioritássá váljon és azért, hogy egy olyan fenntartható országos projektet indítsunk el az Országos Sportstratégia révén, amely a következő évtized fejlesztési elképzeléseit és irányait határozza meg. A sportolást ösztönző intézkedések mellett figyelmet fordítottunk arra is, hogy a teljesítménysport is megfelelő finanszírozást nyerjen” – mondta el Novák Eduárd sportminiszter mandátumzáró sajtótájékoztatóján, amit az RMDSZ közleménye idéz.

Úgy értékelte, hogy a sport reformja a sportbázisok decentralizálásával kezdődött, a jobb adminisztráció érdekében ez idáig 10 sportbázis került át az önkormányzatokhoz. És egy olyan – sok vitát kiváltó – rendelettel folytatódott, amely előírja, hogy egy mérkőzésen a játékosok legalább 40 százaléka hazai sportoló kell legyen. Emellett a Herkules programot emelte ki, aminek a megszervezésével a vakációk ideje alatt különböző sportágakban kínáltak ingyenes bevezető alkalmakat a diákoknak. Elfogadták idén májusban az Országos Sportstratégiát is, ami a következő évtized fejlesztési elképzeléseit és irányait határozza meg a sport területén. A sportstratégia nemcsak a versenysportot támogatja, hanem megoldásokat nyújt a tömegsport, az iskolai sport és szabadidősport fejlesztésére is.

„Ebben a két és fél évben sikerült a minisztérium költségvetését 25%-kal megnövelni, valamint egy átlátható finanszírozási rendszert kialakítani. Megduplázott költségvetést sikerült elkülöníteni a sportkiválóságokra, hiszen 2023-ban Romániában tizennégy sportverseny kerül megrendezésre. A 2022-es év volt a román sport legjobb éve az elmúlt 20 évben, 16 éremmel a szenior világbajnokságokon” – idézik Novák Eduárd, leköszönő RMDSZ-es minisztert.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!