Gazdasági patriotizmus – ez lesz az új kormányfő programjának vezérelve

2023. június 14. – 09:11

Másolás

Vágólapra másolva

Marcel Ciolacu kijelölt miniszterelnök kedd este bejelentette a programjának a prioritásait. Elmondása szerint fokozatosan csökkenteni fogják a munkára kivetett adókat, emelni fogják a minimálbért, és a mandátuma végén minden alkalmazottnak legalább nettó 500 eurót kell keresnie havonta – írja a Libertatea. “Ez a kormány a reformokról és a gazdaságról szól majd” – foglalta össze a terveit a leendő kormányfő.


Ciolacu elmondta, egy 5 fő célkitűzésből álló tervet kíván megvalósítani:

  • A speciális nyugdíjak problémájának végleges megoldása és az egységes bérezésről szóló új törvény elfogadása;
  • Az árak emelkedésének megállítása és a vásárlóerő helyreállítása;
  • A közoktatási és az egészségügyi rendszer fejlesztése
  • Gazdasági patriotizmus – gazdasági fejlődés a hazai termelés növelésével, az európai pénzek és költségvetési juttatások bevonásával;
  • Új munkahelyek létrehozása, magasabb bérezés;

A Libertatea szerint Marcel Ciolacu azt is elmondta, hogy "évente 3% feletti gazdasági növekedésre van szükségünk. Az év végére 8% alá kell szorítanunk az inflációt. És csökkenteni kell az importfüggőségünket!". " Románia az importáruk fogyasztásán alapuló gazdaságból a termelésen alapuló gazdaságba léphet át" – tette hozzá a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke. Kifejtette, “prioritásunk a mezőgazdasági termelőknek nyújtott támogatások növelése, valamint az élelmiszer-feldolgozó és -termelő üzemek létrehozásának pénzügyi ösztönzése itt, Romániában”.


"Több és jobban fizető munkahelyet akarunk teremteni. A romániai munkavállalókat arra kell ösztönözni, hogy az országban maradjanak. Ezért fokozatosan csökkenteni fogjuk a munkát terhelő adókat, különösen az alacsony és közepes jövedelműek esetében. Ma nálunk az egyik legmagasabb az alacsony bérekre kivetett adóterhelés az EU-ban – kétszer olyan magas, mint például Németországban" – fejtegette a Libertetea szerint Ciolacu.

Azt is elmondta, hogy Románia még mindig az alacsony bérek “ördögi körében” van, és a romániai alkalmazottak egyharmada ma a bruttó 3000 lejes minimálbért kapja, azaz nettó 1900 lej alatt van".

Minimálbér: nettó 500 euró

"A mandátum végén minden munkavállalónak legalább nettó 500 eurót kellene keresnie havonta, és a nettó átlagbérnek el kellene érnie az 1000 eurót. Ahogyan eddig is tettük minden kormányzásunk alatt, a nyugdíjak emelkedni fognak! Emellett minden alacsony és közepes jövedelemmel rendelkező román állampolgár, akár alkalmazott, akár nyugdíjas, továbbra is részesül állami támogatásban. A segélyezés minden formája – az élelmiszer-utalványok és az energia- és gázszámlák kifizetésére szolgáló utalványok – folytatódni fog" – idézte a kijelölt kormányfőt Libertatea. Ciolacu hozzátette, hogy "a közpolitikák elsődleges fókusza az oktatáson és az egészségügyi szolgáltatásokon lesz".

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!