Itt a vége? Ciolacu már el is búcsúzott a sajtótájékoztatóján az RMDSZ-től

2023. június 13. – 19:58

Itt a vége? Ciolacu már el is búcsúzott a sajtótájékoztatóján az RMDSZ-től
Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a hosszúra nyúlt tárgyalások idején egy kormányülésen, 2023. máj. 24-én – Fotó: George Calin / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Sajtótájékoztatót tartott Marcel Ciolacu, akit kedden délután kért fel kormányalakításra Klaus Iohannis államfő, és az általa vezetett Szociáldemokrata Párt kormányprogramját is ismertette röviden. Ugyanakkor kifejtette, sajnálja, hogy búcsút kell mondania az RMDSZ-es kollégáknak. Ciolacu új ajánlatát elfogadta volna az RMDSZ, Nicolae Ciucă, a nemzeti liberálisok vezetője azonban nem értett egyet vele, az RMDSZ pedig kijelentette, vagy megkapják a környezetvédelmi és energiaügyi minisztériumot is, vagy vége az együttműködésnek. Sem Ciolacu, sem a liberálisok nem gondolták meg magukat, a kormányfőjelölt már kész tényként jelentette be az RMDSZ távozását a kormányból.

Ciolacu: Sajnálom, hogy búcsút kell mondanunk az RMDSZ-es kollégáknak

Az új kormány első csatáját az árakkal és a spekulációval fogja vívni, és Romániának 3 százalék feletti gazdasági növekedést kell elérnie – jelentette ki Marcel Ciolacu miniszterelnök-jelölt kedd esti sajtótájékoztatóján. Újságírói kérdésekre válaszolva, arról is beszélt, sajnálja, hogy az RMDSZ két minisztere ezután nem vesz részt a kormány munkájában. Mind Cseke Attilával, mind Tánczos Barnával meg volt elégedve, jelentette ki az új kormányfő-jelölt, azonban, úgy tűnik, mégsem sikerült megállapodásra jutni, a jelenlegi álláspont szerint a kormányzást az RMDSZ nélkül folytatják.

Ciolacu a kormányprogramot ismertetve elmondta: „Három százalék feletti gazdasági növekedést kell elérnünk, az inflációt 8 százalékra kell csökkentenünk az év végére, és csökkentenünk kell az importtól való függőségünket” – mondta Ciolacu a parlament épületében.

A miniszterelnök-jelölt azt tartaná kívánatosnak, ha Románia az importált áruk fogyasztásán alapuló gazdaságból a termelésen alapuló gazdaság felé mozdulna el.

Azt is elmondta, hogy fokozatosan csökkenteni fogják a munka megadóztatását, különösen az alacsony és közepes jövedelműek esetében.

Kelemen: Nincs sok esély arra, hogy részt vegyünk a kormányzásban

Kelemen Hunor szövetségi elnök kedd este kijelentette, hogy ha a koalíciós partnerek nem változtatnak az álláspontjukon, az RMDSZ nem vesz részt az új kormányban, írja az Agerpres.

A parlamentben nyilatkozó politikus elmondta, hogy a keddi tárgyalásokon nem sikerült egyezségre jutni a másik két koalíciós partnerrel az új kormány összetételéről. Nem zárta ki, hogy szerda reggelig találnak egy megoldást, de megjegyezte: erre nem lát sok esélyt.

Kelemen Hunor kifejtette: nagyon sajnálja, hogy nem tudtak megállapodni a Nemzeti Liberális Párttal és a Szociáldemokrata Párttal, és az RMDSZ nem vehet részt az új kormányban. „A komolyságon, szakmaiságon és felelősségen túl rugalmasságot is mutattunk, de kényszer hatása alatt nem lehet dolgozni” – fogalmazott.

A szövetségi elnök szerint az RMDSZ a koalíciós tárgyalásokon minden lehetséges erőfeszítést megtett a kompromisszumkeresésre, és az egyeztetések során végig nyitottságot és rugalmasságot tanúsított. 'Meglátjuk, hogy a továbbiakban, holnap, holnapután mi történik' – mondta sajtónyilatkozatában Kelemen Hunor.

Csoma: Nem mi lépünk ki a kormányból, kiszorítanak minket

Korábban Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakciójának vezetője a G4Media szerint bejelentette, hogy pártja nem fogadja el a Nemzeti Liberális Párt (PNL) ajánlatát, hogy csak az energiaügyi minisztériumot vezesse a kormányban. Mint hangsúlyozta, az RMDSZ csak akkor marad kormányon, ha legalább az egyiket megtarthatja az eddig vezetett minisztériumok közül, tehát vagy a fejlesztési vagy a környezetvédelmi tárcát.

Mint mondta, rugalmasan álltak a keddi tárgyalásokhoz, úgy döntöttek, hogy kormányon maradnak akkor is, ha a fejlesztési minisztérium helyett az energiaügyi tárcát kapják meg a környezetvédelmi tárca mellé, de a PNL a környezetvédelmi minisztériumról nem hajlandó lemondani. „Nem fogadjuk el ezt az ajánlatot. Nem lépünk ki a kormányból, hanem kiszorítanak belőle” – szögezte le Csoma Botond.

Nicolae Ciucă, a PNL elnöke a koalíciós tárgyalások után azt mondta, az energiaügyi minisztériumot pártja felajánlotta az RMDSZ-nek, de a környezetvédelemről nem mond le, a második tárcát már a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) kell a szövetségnek felajánlania. „Ha szeretnék, vigyék az egészségügyet” – mondta a News.ro szerint.

Korábban már kiszivárogtak információk a román sajtóba arról, hogy Marcel Ciolacu kinevezett miniszterelnök a vasárnapi ajánlatához képest – amikor az energiaügyi és az európai alapok minisztériumát kínálta fel az RMDSZ-nek, amit a szövetség elutasított – kedd délután új ajánlatot tett. Eszerint az RMDSZ megtarthatta volna egyik minisztériumát, a környezetvédelmi tárcát, a fejlesztési minisztérium helyett pedig az energiaügyi tárcát kapta volna.

Arra a kérdésre, hogy Ciolacunak erről az ajánlatáról értesítették-e a PNL-t, mielőtt az RMDSZ-nek bemutatták volna, Nicolae Ciucă azt mondta, hogy ez a változat korábban nem került szóba.

Rareş Bogdan: A liberálisok az energiaügyi minisztériumon kívül más tárcáról nem fognak lemondani az RMDSZ javára

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) első alelnöke leszögezte: pártja már a kezdetektől azt szerette volna, ha tiszteletben tartják a kormányfőcseréről szóló eredeti megállapodást, amelyik nem érinti az RMDSZ minisztériumat, írja az Agerpres. Kijelentette: megengedhetetlen, hogy naponta változzanak a feltételek.

„Egy minisztériumot, ez esetben az energiaügyi tárcát hajlandók vagyunk átengedni azért, hogy a koalíció a jelenlegi felállásban megmaradjon. De ezen felül semmit, sem minisztériumot, sem tisztséget nem adunk át. Nem lehet az, hogy a PNL megváljon két minisztériumtól, az energiaügyitől és a környezetvédelmitől, és a többiek ne engedjenek át semmit” – szögezte le a szociáldemokratákra utalva Rareş Bogdan.

Hozzátette: a Szociáldemokrata Párt (PSD) a szállításügyi tárcát kérte tőlük, az RMDSZ pedig a környezetvédelmet és az energiaügyi tárcát akarja.

„A PNL biztosította eddig az ország stabilitását. Egyetlen tárcát sem adunk pluszba. Ha akarja (az RMDSZ – szerk. megj.) az energiaügyit, jó, ha nem, ez van, viszontlátásra” – fogalmazott az európai parlamenti képviselő.

Rareş Bogdan emlékeztett, hogy a PSD az európai beruházások minisztériumát és az egészségügyi minisztériumot ajánlotta az RMDSZ-nek.

„Az ő döntésük (az RMDSZ-é – szerk. megj.), hogy ezt elfogadják, vagy sem. Mi felajánlottuk nekik az energiaügyi tárcát, ami stratégiai fontosságú, nekem személy szerint fenntartásaim is voltak ezzel kapcsolatban. (...) A környezetvédelmi tárca élére van egy nagyon jól felkészült szakemberünk, nem engedhetünk át egy partnernek két minisztériumot, a másik partnernek is át kell engednie valamit. A PNL nem engedhet át két minisztériumot” – ismételte meg Rareş Bogdan.

Ciucă már be is jelentette, ki veszi át az RMDSZ minisztereitől a fejlesztési és környezetvédelmi tárcát

A PNL székhelyén tartott sajtótájékoztatón Ciucă ismertette a PSD-PNL kabinetbe javasolt nemzeti liberális politikusok listáját. A környezetvédelmi és fejlesztési tárca élére olyan politikusok kerülnek, akik eddig nem vettek részt a kormnyzásban:

  • Cătălin Predoiu – kormányfőhelyettes és belügyminiszter;
  • Luminiţa Odobescu – külügyminiszter;
  • Ligia Deca – oktatási miniszter;
  • Alina Gorghiu – igazságügyi miniszter;
  • Adrian Veştea – fejesztési miniszter;
  • Mircea Fechet – környezetvédelmi miniszter;
  • Marcel Boloş – pénzügyminiszter;
  • Raluca Turcan – kulturális miniszter;
  • Sebastian Burduja – energiaügyi miniszter;

A PNL kormányfőtitkárnak Mircea Abrudant javasolja.

A javasolt PSD miniszterek a kormányban a következők:

  • Sorin Grindeanu – közlekedési miniszter (marad a posztján)
  • Gabriela Firea – családügyi miniszter (marad a posztján, bár sajtóforrások szerint a minisztériumot meg fogják szüntetni),
  • Angel Tîlvăr – védelmi miniszter (marad a posztján),
  • Marius Budăi – munkaügyi miniszter (továbbra is hivatalban marad)
  • Alexandru Rafila – egészségügyi miniszter (továbbra is hivatalban marad).
  • Adrian Câciu – európai beruházásokért és projektekért felelős miniszter (a pénzügyminiszteri posztról átkerült ide).
  • Florin Barbu – mezőgazdasági miniszter (Petre Daea helyére Paul Stănescu parlamenti képviselő, Olt megye bárójának embere kerül).
  • Radu Oprea – gazdasági és idegenforgalmi miniszter (a korábbi szóvivő egy két összevont minisztériumból álló minisztérium élére kerül).
  • Ivan Bogdan-Gruia – kutatási, digitalizációs és innovációs miniszter (32 éves parlamenti képviselő, a Beszterce megyei tanácselnöknek volt tanácsadója)

Előzmények

Nicolae Ciucă hétfőn mondott le a kormányfői tisztségről, ezzel kezdetét vette a koalíciós megállapodás szerinti kormányváltás. Klaus Iohannis államfő kedden kérte fel Marcel Ciolacut, a PSD elnökét kormányalakításra.

Bár a kormányváltás az eredeti megállapodás szerint az RMDSZ minisztériumait nem érintette volna, a két nagyobb koalíciós párt már hetekkel ezelőtt világossá tette, hogy ezt újra fogja tárgyalni. Az hamar eldőlt, hogy az eddigi 20 minisztériumot 18-ra csökkentik, így az RMDSZ-nek már ekkor le kellett mondania a sportminisztériumról, amelyet a családügyi tárcába olvasztanak be. Hétfőn Kelemen Hunor még azt mondta, ha a fejlesztési tárcáról le kell mondaniuk, akkor nem maradnak kormányon.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!