Folytatódik az oktatás: a nyolcadikosok román írásbelijével hétfőn megkezdődnek az országos vizsgák

2023. június 12. – 15:19

Másolás

Vágólapra másolva

A hétfőn elfogadott sürgősségi rendeletnek nem az indoklásába, hanem a szövegébe került be az az előírás, miszerint 2024. január elsejétől az új közalkalmazotti törvényben előirányzott béremelés 50 százalékával növelik a fizetéseket a tanügyben – közölte az Agerpres-el a Ciucă-kabinet ülése utáni sajtótájékoztatóján a kormányszóvivő.

Dan Cărbunaru elmondta, hogy a sürgősségi rendelet órákon belül megjelenik a Hivatalos Közlönyben.

Tájékoztatása szerint a jogszabály a 3. paragrafus második bekezdésében előírja, hogy a jövő januártól hatályba lépő új közalkalmazotti bértörvényben a tanárok bértáblája az állami társadalombiztosítási költségvetés kiszámításakor alapul vett országos átlagbértől indul. A 3. paragrafus harmadik bekezdése szerint a tanügyi alkalmazottak fizetését 2024. január elsejétől az akkori alapbérük és új közalkalmazotti bértörvényben előírt fizetésük különbözetének 50 százalékával emelik.

A kormányszóvivő pontosítása előtt a tanügyi szakszervezetek sérelmezték, hogy új közalkalmazotti törvényben előirányzott béremelés 50 százalékával kapcsolatos előírás nem a sürgősségi rendelet szövegében, hanem csak az indoklásában szerepelt.

Ligia Deca tanügyminiszter azt mondta az Agerpres szerint a hétfői kormányülés utáni sajtótájékoztatóján, hogy információi szerint a tanárok visszatérnek az osztálytermekbe, miután a szakszervezetek bejelentették a sztrájk felfüggesztését.
A tárcavezető közölte: miután a tanárok ismét munkába állnak, az oktatás visszatér a normális kerékvágásba, kiszámítják az éves tanulmányi átlagokat és lezárják a tanulókat, majd június 19-én, hétfőn, a nyolcadikosok román írásbelijével megkezdődnek az országos vizsgák.

Az érettségizők nyelvi és digitális kompetenciáinak felmérése elmarad, a vizsgákra a diákok az adott tantárgy középiskolai tanulmányi átlagának megfelelő minősítést kapják.

Arra a felvetésre, hogy nem minden tanár értett egyet a sztrájk felfüggesztésével, Deca azt mondta, a szakszervezeteken belüli egyezkedések nem tartoznak rá, de az ő információi szerint valamenny iskolában visszatérnek a tanárok az osztálytermekbe.

A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége és a Spiru Haret Tanügyi Szakszervezeti Szövetség hétfőn bejelentette, hogy felfüggeszti a sztrájkot. Ezt azonban ahhoz a feltételhez kötötték, hogy a kormány hétfői ülésén elfogadásra váró sürgősségi rendelet külön cikkelyben rögzítse: az új közalkalmazotti bértörvényben a pedagógusok bértáblája a legmagasabb közalkalmazotti bér 23 százalékának megfelelő országos bruttó átlagbérnél kezdődik majd, és 2024. január elsejétől az új törvényben előirányzott béremelés 50 százalékával növelik a fizetéseket a tanügyben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!