11:30-kor ülésezik a kormány: napirenden a tanügyi alkalmazottak bérezésére vonatkozó kormányrendeletek

2023. június 12. – 11:26

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány hétfőn 11:30-kor ülésezik, hogy elfogadja a tanügyi alkalmazottak bérezésére vonatkozó jogszabálytervezeteket, írja az Agerpres.

A munkaügyi minisztérium vasárnap bocsátotta közvitára a sürgősségi rendelet tervezetét, amely értelmében 2023. június elsejei hatállyal a közoktatás és felsőoktatás pedagógusainak és a kisegítő tanszemélyzetnek az alapfizetése havi bruttó 1300 lejjel nő, a kisegítő személyzet havi fizetése bruttó 400 lejjel emelkedik.

Ugyanakkor az európai alapokért felelős minisztérium által beterjesztett tervezet 2027-ig évente egyszer, az oktatás nemzetközi napján, azaz október 5-én egy 1500 lejes prémiumot biztosítana az oktatóknak és 500 lejes prémiumot a kisegítő személyzetnek.

Ligia Deca tanügyminiszter azt mondta vasárnapi sajtótájékoztatóján, hogy a kormány garanciát vállal arra, hogy az új közalkalmazotti bértörvényben a pedagógusok bértáblája az országos bruttó átlagbérnél kezdődik majd, illetve hogy 2024. január 1-jétől az új törvényben előirányzott béremelés 50 százalékával növelik a fizetéseket a tanügyben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!