Elindult Románia legnagyobb egészségügyi programja: új kórházak, laborok rehabilitációs központok építését finanszírozzák

2023. június 12. – 14:58

Másolás

Vágólapra másolva

„Elindult Románia legnagyobb egészségügyi programja”, jelentette be Hegedüs Csilla, az Európa Alapok Minisztériumának államtitkára, aki az NKA tudományos platformján, a ludovica.hu-n írt az új kórházak, laborok rehabilitációs központok építését támogató finanszírozási lehetőségekről.

Elmondása szerint sokszor panaszkodnak arra a romániai polgárok, hogy a kormány nem arra költi a pénzt, amire kellene, hiszen elhanyagoltak a kórházak, nincsenek megfelelően felszerelve és nincs elég jó szakorvos. Most viszont uniós alapokból sikerült egy olyan egészségügyi programot megalkotni, ahol nemcsak a városokban javítanak a körülményeken, nemcsak a városi kórházakat modernizálják, hanem falvakon is felszerelik az iskolai rendelőket, valamint új orvosi rendelőket építenek, így nem kell a szomszédos vagy annál messzebbi településre menni. De a krónikus betegségekkel küzdők számára is épülnek új, jól felszerelt klinikák, rehabilitációs központok, laborok, illetve speciális egészségügyi egységeket alakítanak ki a ritka és genetikai betegségben szenvedők számára.

Közel félmilliárdból onkológiai központot, daganatos betegségek diagnosztizálását és kezelését végző intézményeket, rákdiagnózissal foglalkozó laboratóriumokat építenek. Illetve, három nagy regionális kórház épül Kolozsváron, Craiován és Jászvásáron. Mindezek mellett a program lehetőséget ad az egészségügyi dolgozók képzésének finanszírozására is. Az Országos Egészségügyi Programnak köszönhetően összesen 5,8 milliárd eurót költhet Románia ezekre a célokra.

Hozzátette, jelenleg két pályázati kiírás van közvitán, melyeknek összértéke 2 milliárd euró. A kiírásokból megyei kórházak, megyei sürgősségi kórházak, monospecialitású kórházak építésére, illetve városok és municípiumok egészségügyi infrastruktúrájának kiépítésére lehet pályázni.

A megyei kórházakról, megyei sürgősségi kórházakról, valamint monospecialitású kórházakról szóló pályázati felhívás keretösszege 1,55 milliárd euró, amelyből a meglévő épületek bővítésére, újak építésére és modern eszközökkel való felszerelésére lehet pályázni. Az elnyerhető összeg 5 és 500 millió euró közötti, amelyből 2% az önrész.

A municípiumi és városi kórházakról szóló kiírás esetében a keretösszeg 425 millió euró. Ebből az összegből szintén a meglévő épületek bővítésére, újak építésére és modern eszközökkel való felszerelésére lehet pályázni. Városi kórházak esetében az elnyerhető összeg 5 és 45 millió euró közötti, míg a megyei jogú városi kórházak esetében 5 és 75 millió euró közötti. Az önrész mindkét esetben 2%.

„Az országban még soha nem költöttek ennyi pénzt az egészségügyi infrastruktúra kiépítésére. Az Egészségügyi Programnak köszönhetően tiszta, jól felszerelt és modern kórházak és orvosi rendelők várják majd országszerte az egészségügyi ellátásra szorulókat” – jegyezte meg az államtitkár.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!