Ciucă újabb tárgyalásra hívta vasárnap reggelre a tanügyi szakszervezetek képviselőit

2023. június 11. – 09:35

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb ajánlatott tett a kormány a tanügyi szakszervezeteknek szombat este, amelynek az a feltétele, hogy vasárnap reggel jelentsék be az általános sztrájk felfüggesztését, értesült az Edupedu.ro. Nicolae Ciucă vasárnap reggel a Victoria-palotába várja a tanárok képviselőit, majd 10 órától kormányülés lesz.

Az Agerpres szerint szombat este a kormány 25 százalékos béremelést ígért minden oktatási alkalmazottnak június elsejétől. Emellett a korábban tett ajánlatokkal ellentétben 2024. január 1-jétől a jelenlegi és az új törvényben megszabott bérek különbségének 50 százalékával emelnék a fizetéseket. Ezen kívül a pedagógusok 2027-ig 1500 lejes juttatást, a kisegítő tanszemélyzet 500 lejes juttatást kapna évente egyszer, októberben.

A tanügyi szakszervezetek vezetői szombaton délután még a sztrájk folytatását helyezték kilátásba, miután a kormány korábbi, pénteki ajánlatát elutasították.

A pénteki tárgyalások után Simion Hăncescu, a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének elnöke az Edupedu.ro-nak azt mondta, a kormány világossá tette, hogy nem tudja biztosítani a kért béremelést, de azt ajánlotta, hogy 2024. január 1-jétől a jelenlegi és az új törvényben megszabott bérek különbségének 45 százalékával növeli a tanári fizetéseket, a korábban ígért 40 százalék helyett, és ezen felül 2027-ig, október 5-től kezdődően minden évben 1500 lejes juttatásban részesíti a tanárokat.

Pénteken több mint 12 ezer tanár és más tanügyi alkalmazott tüntetett Bukarestben, az általános sztrájk május 22. óta tart.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!