Alig használt F-16-os vadászgépeket vásárolt Románia a norvégektől

2023. június 9. – 09:54

Másolás

Vágólapra másolva

Norvégia 32 darab F-16-os vadászrepülőgépet adott el Romániának. Novemberben kötötték meg az üzletet, amely „fontos hozzájárulás Románia légvédelmének megerősítéséhez”, és amely „hozzáadott értéket biztosít a norvég védelmi ipar számára” – írja norvég forrásokra hivatkozva a News.ro. A honlap szerint ez Norvégia legnagyobb „haditechnikai eszközértékesítési ügylete”. Ugyanezen forrás szerint a norvég F-16-os vadászgépek a világ egyik legjobban karbantartott és magas műszaki színvonalú repülőgépei közé tartoznak.

A vadászgépek eladását az amerikai és a norvég hatóságok is jóváhagyták – jelentette be Bjørn Arild Gram norvég védelmi miniszter. „Szeretnék gratulálni NATO-szövetségesünknek, Romániának, amely professzionálisan viselkedett a tárgyalások során” – nyilatkozta a tárcavezető. Ez az „eladás megerősíti és modernizálja az Ukrajnával szomszédos szövetséges nemzet védelmét” – tette hozzá.

A Romániának történő átadás előtt valamennyi repülőgép karbantartási munkálatokon esik át. A Kongsberg Aviation Maintenance Services-szel (KAMS) kötött F-16-os karbantartási szerződést meghosszabbították, hogy a 32 repülőgép Romániának történő eladása előtti karbantartást biztosítsák.

Ez a szerződés a román műszaki személyzet számára technikai segítségnyújtást és képzési támogatást is biztosít. A KAMS-szal meghosszabbított szerződés értéke több mint 295,2 millió lej értékű, ami mintegy 60 millió eurót jelent. Az adás-vételi megállapodás értéke 388 millió euró.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!