Felgyújtotta magát egy nő, akinek 12 éves gyermekét megölték az 1989-es forradalom idején

2023. június 9. – 18:21

Másolás

Vágólapra másolva

Egy brassói nő, akinek 12 éves fia meghalt az 1989-es forradalomban, május 25-én, a hősök napján felgyújtotta magát Brassópojánán, tiltakozásként, hogy a román igazságszolgáltatás még mindig nem vonta felelősségre a bűnösöket a forradalom-dossziéban – írta az Agerpresre hivatkozva a G4Media. A portál szóvá teszi, hogy a hatóságok – a rendőrség és az ügyészség – csak június 9-én adott ki közleményt az esetről, és akkor is csak újságírók nyomására tették ezt meg.

A lap arra is emlékezteti az olvasókat, hogy május 25-én, a hősök napja alkalmából mind az állam-, mind a kormányfő pazar ünnepségeken vett részt. Iohannis Nagyszebenben, Ciucă miniszterelnök Bukarestben és a képviselőház vezetője, Marcel Ciolacu, PSD-elnök Buzăuban koszorúzott.

Mindeközben a forradalomban mártírhalált halt 12 éves Florin Negru édesanyja mintegy másfél kilométerre attól a helytől gyújtotta fel magát, ahol Liviu Cornel Babeș 1989 márciusában szintén így tiltakozott a kommunista rendszer bűnei ellen – jelentette Claudiu Loghin helyi újságíró a Facebookon. Elmondása szerint a nő az 1989-es forradalom dossziéjának évtizedek óta tartó halogatását nevezte meg tettének fő okaként a hátrahagyott búcsúszövegben.

A brassói ügyészség képviselője megerősítette a Florin Negru édesanyja által hagyott üzenet tartalmát: „Az áldozat elégedetlen volt az 1989-es forradalom ügyének alakulásával, hiszen május 25-e egyben az a nap is, amikor a forradalom hőseire emlékeznek” – jelentette ki.

A brassói rendőrség mindössze két héttel az esemény után jelentette, hogy az áldozat elhunyt. Az ügyészség elismerte, hogy két héttel a történtek után vizsgálja az esetet, arra hivatkozva, hogy mindeddig bizonyítékokat gyűjtött.

Az 1989-es forradalom ügye 33 évvel az események után még mindig nem tisztázódott. A Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék 2023 februárjában döntött úgy, hogy jogerős ítéletében a Bukaresti Fellebbviteli Bíróság elé utalja az 1989. decemberi forradalom ügyét. Ez azt jelenti, hogy a per több száz tanú meghallgatásával újrakezdődik. A forradalom-ügyben Ion Iliescu volt román elnök, Gelu Voican Voiculescu volt miniszterelnök-helyettes és Iosif Rus volt légierő-parancsnok is érintett.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!