Az EB épületénél tüntetnek a börtönőrök a katonai nyugdíjak miatt

2023. június 8. – 11:55

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság romániai képviselete előtt tüntetnek csütörtökön a börtönőrök, hogy a katonai nyugdíjak módosítására vonatkozó brüsszeli követelmények ellen tiltakozzanak, írja az Agerpres.

„Az Európai Bizottság zsarolja a román parlamentet, hogy a katonai nyugdíjak törvényét a Brüsszel által kívánt formában fogadja el, különben országunk elesik mintegy 1,4 milliárd eurótól. A kormány 1,4 milliárd euróért eladta a román állampolgárok védelmét, közrendjét és biztonságát, és a pénz nem kórházakra, iskolákra vagy autópályákra fog menni, hanem a pártcégek zsebébe” – olvasható az Országos Börtönigazgatóság szakszervezeteit egyesítő szövetség (FSANP) közleményében.

A börtönőrök azt írják, hogy nem Románia az egyetlen olyan EU- vagy NATO-tagállam, ahol eltér a katonai nyugdíjak kiszámításának rendszere más kategóriákétól: Franciaországban, Németországban, Lengyelországban és Belgiumban is a védelmi, közrendvédelmi és nemzetbiztonsági alkalmazottak nyugdíját a romániaihoz hasonló rendszer alapján számolják ki, miután tartalékállományba vonulnak.

A börtönőrök szerint az Európai Bizottság „kísérleti nyúllá” teszi a romániai rendőröket, katonákat és börtönőröket. „A romániai kísérlet után vajon más NATO-országok következnek?” – teszik fel a kérdést.

A börtönszakszervezetek szövetsége szerint az EB olyan durva feltételeket szabott a katonai nyugdíjakra vonatkozóan, amelyek az állam erőszakszervezeteinek „elnéptelenedéséhez” fognak vezetni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!