Nem adjuk fel, kitartunk – tanárok, szülők és diákok vonultak utcára Kolozsváron

2023. június 8. – 14:11

Nem adjuk fel, kitartunk – tanárok, szülők és diákok vonultak utcára Kolozsváron
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Több ezer tanár, illetve szülők és diákok vonultak fel csütörtök délelőtt Kolozsváron, a tanügyi sztrájk 11. napján, hogy jelezzék, elfogadhatatlannak tartják, amit a kormány eddig ajánlott nekik.

„Nem adjuk fel, kitartunk”, „együtt erősebbek vagyunk” – mondta egy szakszervezeti vezető a főtéren gyülekezők előtt tartott beszédében. Azt is hozzátette, nem fogadják el a kormány eddigi javaslatát a béremelésre, és nem értenek egyet azzal, hogy a tanári fizetéseket nem egyszerre emelnék, hanem részletekben, három év alatt. „Nem bízunk ebben a kormányban, nem bízunk a megállapodásokban, és memorandumokban” – mondta.

Fotó: Tóth Helga / Transtelex Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

A tüntetők a főtérről indulva végigvonultak a Deák Ferenc (Eroilor) utca régi városháza felőli oldalán, ahol erre az időre leállították a forgalmat, majd a sétálóutca-sávon visszavonultak a főtérre. Amikor a tömeg eleje a Győzelem-mozihoz ért, a vége a görög-katolikus templomnál tartott, a Deák Ferenc (Eroilor) utca hosszának körülbelül a felét töltötték ki. A résztvevők többek között „a kormány megalázza a tanárokat”, „nem adjuk fel” „4-es magaviseletből a kormánynak” feliratú táblákat tartottak a magasba, és sípokkal, vuvuzelákkal adtak hangot nemtetszésüknek.

A tüntetők között szülőkkel és diákokkal is találkoztunk. „Támogatjuk a tanárokat” – mondta az egyik szülő. Nem tartják helyesnek, hogy alacsony a kezdő tanárok fizetése, főleg, hogy például Kolozsváron nagyon magas az albérletek ára, mondta egy kilencedikes diák. A társa elmondta, együttéreznek a tanáraikkal, akik egyébként nagyon korrektek voltak, biztosították őket arról, hogy minden tantárgyból le lesznek zárva.

A tanárok csütörtökön több romániai városban utcára vonultak. A kormány közben elfogadott egy szerdán beígért memorandumot a tanári bérek emeléséről, a szakszervezetek azonban ezt nem tartják elegendőnek, mert nem törvényerejű, és a tartalmával sem értenek egyet.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!