Ismét utcára vonulnak a tanárok, a kormány memorandum elfogadásával próbálja nyugtatni a kedélyeket

2023. június 7. – 14:27

frissítve

Ismét utcára vonulnak a tanárok, a kormány memorandum elfogadásával próbálja nyugtatni a kedélyeket
A tanárok tüntetnek Bukarestben, 2023. máj. 30-án – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Szándéknyilatkozatot készül elfogadni a kormány arról, hogy a jövő évi bértörvénnyel emelni fogja a tanügyi alkalmazottak bérét, ennek azonban nincs jogi következménye. A szakszervezetek újabb utcai tüntetéseket jelentettek be.

A kormány szerdán közölte, hogy Nicolae Ciucă kormányfő kérésére a tanügyminisztérium és a munkaügyi minisztérium memorandumot dolgoz ki a tanári bérek emeléséről, ezt pedig csütörtökön elfogadják és közzéteszik a Hivatalos Közlönyben, írta a G4media. A memorandum itt olvasható. A lap emlékeztet, hogy a szakszervezetek törvény vagy kormányrendelet elfogadását kérik garanciaként arra, hogy a kezdő tanárok bére 2024-ben megfelel majd az országos átlagbérnek.

Marius Nistor, a Spiru Haret szakszervezeti föderáció vezetője bejelentette, hogy csütörtökön vagy pénteken ismét utcára vonulnak a tanügyi alkalmazottak Bukarestben. A tüntetés időpontja attól függ, hogy a polgármesteri hivatal melyik napra hagyja jóvá a felvonulást. Nistor szerint 20 ezer résztvevőt várnak a tiltakozó megmozdulásra, írja a G4Media.

A szakszervezeti vezető szerint a tanügyi sztrájk addig folytatódik, amíg a kormány elfogadható garanciát nem ad a bérek emelésére. Nistor cáfolta azt az adatot, amelyet a tanügyminisztérium korábban közölt, miszerint 15 ezer tanár felhagyott volna a sztrájkkal. Mint hangsúlyozta, olyan tanárokról van szó, akik nem tagjai a szakszervezeteknek.

A szakszervezetek azt kérték a kormánytól, hogy 2024-től egy kezdő tanár bére érje el az országos átlagbért, ami jelenleg mintegy 4000 lej, a régiséggel rendelkező oktatók fizetését pedig ehhez viszonyítva számolják ki. Emellett bruttó 2000 lej fizetésemelést kértek 2023-ra. A kormány múlt héten fogadott el egy rendeletet, amelynek értelmében június 1-től bruttó 1000 lejjel emelkedik a tanárok és bruttó 400 lejjel a kisegítő személyzet fizetése. Ez nettó 585 lej béremelést jelent a tanárok, és nettó 250 lejt a kisegítő személyzet esetében. A fizetések átlagbérhez igazítását pedig a rendelet értelmében szakaszosan valósítanák meg. Ezt a kormányrendeletet a tanügyi szakszervezetek nem tartják elfogadhatónak.

Egyszerű indítványt nyújtott be az ellenzék

Merem támogatni az oktatást címmel egyszerű indítványt nyújtott be szerdán a képviselőházhoz a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Jobboldal Ereje párt, jelentette be Alexandru Kocsis-Cristea, a Jobboldal Ereje párt képviselője a parlament alsóházának plénumában az Agerpres szerint.

„Mivel példátlan helyzet állt elő a közoktatásban, és mivel önök nyilvánvalóan nem akarják megtenni azt, amire szükség van a tanítás újrakezdéséhez, a Jobboldal Ereje és az USR képviselői benyújtják a Merem támogatni az oktatást címet viselő egyszerű indítványt” – fogalmazott.

Az ellenzéki politikus hozzátette, az indítvány ezúttal nem kifejezetten egy tárcavezető ellen irányul, inkább a kormány, Sorin Cîmpeanu volt és Ligia Deca jelenlegi tanügyminiszter kötelezettségvállalásait kéri számon.

Alexandru Kocsis-Cristea rámutatott, az általános sztrájk elhúzódása miatt elégedetlenkedő szülőknek meg kell érteniük, hogy nem a pedagógusokat kell okolni a válsághelyzetért. Szerinte a felelősség kizárólag a kormányt terheli, mert „egy pillanatig sem volt hajlandó tárgyalni a tanárok valós követeléseiről”, végig arra várt, hogy a pedagógusok befejezik a sztrájkot, mert a munkabeszüntetés idejére nem jár nekik fizetés.

Az USR szenátora, Ştefan Pălărie hozzátette, jövő héten Ligia Deca miniszternek a parlament előtt kell magyarázatot adnia „a rendszer általános csődjéért”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!