Ismét utcára vonulnak a tanárok, a kormány memorandum elfogadásával próbálja nyugtatni a kedélyeket

2023. június 7. – 14:27

frissítve

Ismét utcára vonulnak a tanárok, a kormány memorandum elfogadásával próbálja nyugtatni a kedélyeket
A tanárok tüntetnek Bukarestben, 2023. máj. 30-án – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Szándéknyilatkozatot készül elfogadni a kormány arról, hogy a jövő évi bértörvénnyel emelni fogja a tanügyi alkalmazottak bérét, ennek azonban nincs jogi következménye. A szakszervezetek újabb utcai tüntetéseket jelentettek be.

A kormány szerdán közölte, hogy Nicolae Ciucă kormányfő kérésére a tanügyminisztérium és a munkaügyi minisztérium memorandumot dolgoz ki a tanári bérek emeléséről, ezt pedig csütörtökön elfogadják és közzéteszik a Hivatalos Közlönyben, írta a G4media. A memorandum itt olvasható. A lap emlékeztet, hogy a szakszervezetek törvény vagy kormányrendelet elfogadását kérik garanciaként arra, hogy a kezdő tanárok bére 2024-ben megfelel majd az országos átlagbérnek.

Marius Nistor, a Spiru Haret szakszervezeti föderáció vezetője bejelentette, hogy csütörtökön vagy pénteken ismét utcára vonulnak a tanügyi alkalmazottak Bukarestben. A tüntetés időpontja attól függ, hogy a polgármesteri hivatal melyik napra hagyja jóvá a felvonulást. Nistor szerint 20 ezer résztvevőt várnak a tiltakozó megmozdulásra, írja a G4Media.

A szakszervezeti vezető szerint a tanügyi sztrájk addig folytatódik, amíg a kormány elfogadható garanciát nem ad a bérek emelésére. Nistor cáfolta azt az adatot, amelyet a tanügyminisztérium korábban közölt, miszerint 15 ezer tanár felhagyott volna a sztrájkkal. Mint hangsúlyozta, olyan tanárokról van szó, akik nem tagjai a szakszervezeteknek.

A szakszervezetek azt kérték a kormánytól, hogy 2024-től egy kezdő tanár bére érje el az országos átlagbért, ami jelenleg mintegy 4000 lej, a régiséggel rendelkező oktatók fizetését pedig ehhez viszonyítva számolják ki. Emellett bruttó 2000 lej fizetésemelést kértek 2023-ra. A kormány múlt héten fogadott el egy rendeletet, amelynek értelmében június 1-től bruttó 1000 lejjel emelkedik a tanárok és bruttó 400 lejjel a kisegítő személyzet fizetése. Ez nettó 585 lej béremelést jelent a tanárok, és nettó 250 lejt a kisegítő személyzet esetében. A fizetések átlagbérhez igazítását pedig a rendelet értelmében szakaszosan valósítanák meg. Ezt a kormányrendeletet a tanügyi szakszervezetek nem tartják elfogadhatónak.

Egyszerű indítványt nyújtott be az ellenzék

Merem támogatni az oktatást címmel egyszerű indítványt nyújtott be szerdán a képviselőházhoz a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Jobboldal Ereje párt, jelentette be Alexandru Kocsis-Cristea, a Jobboldal Ereje párt képviselője a parlament alsóházának plénumában az Agerpres szerint.

„Mivel példátlan helyzet állt elő a közoktatásban, és mivel önök nyilvánvalóan nem akarják megtenni azt, amire szükség van a tanítás újrakezdéséhez, a Jobboldal Ereje és az USR képviselői benyújtják a Merem támogatni az oktatást címet viselő egyszerű indítványt” – fogalmazott.

Az ellenzéki politikus hozzátette, az indítvány ezúttal nem kifejezetten egy tárcavezető ellen irányul, inkább a kormány, Sorin Cîmpeanu volt és Ligia Deca jelenlegi tanügyminiszter kötelezettségvállalásait kéri számon.

Alexandru Kocsis-Cristea rámutatott, az általános sztrájk elhúzódása miatt elégedetlenkedő szülőknek meg kell érteniük, hogy nem a pedagógusokat kell okolni a válsághelyzetért. Szerinte a felelősség kizárólag a kormányt terheli, mert „egy pillanatig sem volt hajlandó tárgyalni a tanárok valós követeléseiről”, végig arra várt, hogy a pedagógusok befejezik a sztrájkot, mert a munkabeszüntetés idejére nem jár nekik fizetés.

Az USR szenátora, Ştefan Pălărie hozzátette, jövő héten Ligia Deca miniszternek a parlament előtt kell magyarázatot adnia „a rendszer általános csődjéért”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!