Június 13-ig lehet beiratkozni az érettségire és a képességvizsgára, a kompetenciavizsgák június 14-én kezdődnek

2023. június 8. – 16:12

Másolás

Vágólapra másolva

Június 13-ig meghosszabbította az oktatási minisztérium az érettségire és a nyolcadikosok képességvizsgáira való beiratkozás határidejét, az érettségizők kompetenciavizsgáit pedig június 14-23. között tartják – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Ligia Deca.

Az Agerpres szerint az oktatási miniszter elmondta, hogy az eredeti menetrend szerint péntekig le kellene zárni a nyolcadikosok és a tizenkettedikesek tanulmányi helyzetét, és szintén pénteken érne véget a beiratkozási időszak az érettségire és a képességvizsgákra. Mivel a tanügyi sztrájk miatt ez a menetrend nem tartható, a nyolcadikosok és a középiskolai végzősök tanulmányi helyzetének lezárási határidejét meghosszabbították június 13-ra, és ez lesz az utolsó napja az érettségire és a képességvizsgákra való beiratkozásoknak is. Emiatt az érettségizők kompetenciavizsgáit június 14-23. között tartják – részletezte Deca.

A tárcavezető tájékoztatása szerint az írásbeli érettségi vizsgák menetrendjének megváltoztatása egyelőre nem indokolt.

Deca emlékeztetett, hogy a csütörtökön kiadott rendelete szerint a diákok tanulmányi átlaga legkevesebb két osztályzat vagy minősítés alapján is kiszámítható. Ugyanakkor pontosítani kívánta, hogy a tanulók tanulmányi helyzetének lezárása az adott tantárgyat oktató tanár feladata, ezt más pedagógus nem teheti meg.

Közölte azt is: a rendelet az idő szorítása miatt teszi lehetővé a diákok tanulmányi helyzetének lezárását az iskolai tantestület jóváhagyása nélkül. 'Egyszerűsíteni akartunk az eljárásokon' – magyarázta az oktatási miniszter.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!