Bukarestben tüntetnek, országszerte japán sztrájkolnak az egészségügyi dolgozók

2023. június 8. – 14:42

Bukarestben tüntetnek, országszerte japán sztrájkolnak az egészségügyi dolgozók
A Szolidaritás Egészségügyi Szakszervezeti Szövetség által szervezett tüntetés Bukarestben a Victoriei téren – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Tüntettek csütörtökön Bukarestben a Szolidaritás Egészségügyi Szakszervezeti Szövetség szervezében az egészségügyi dolgozók. Bár messze nem voltak annyian, mint a múlt heti, tízezres tanártüntetés résztvevői, nagy zajt csaptak, sípoltak, vuvuzelákat fújtak, így sikerült láthatóvá tenni a megmozdulást. A tüntetés jelmondata a Spotmedia beszámolója szerint az volt, hogy „Mi nem álltunk le a munkával, ti mégse fizettetek meg minket” (Din muncit nu ne-am oprit, însă voi nu ne-aţi plătit!).

Ugyanakkor a Sanitas szakszervezet kezdeményezésére csütörtökön országszerte több mint 400 egészségügyi intézmény alkalmazottjai léptek japán sztrájkba. Az Agerpres szerint a szervezet elnöke, Viorel Huşanu azt közölte, hogy országosan az egészségügyi szakszervezet 200 ezer tagjából több mint 80 ezren támogatták aláírásukkal az általános sztrájk kirobbantását június 15. után.

A szakszervezeti vezető emlékeztetett arra, hogy csütörtöki ülésén a kormány egy sürgősségi rendelettel a hatályban lévő bértörvényben 2022-re előirányzott szintre emeli az egészségügyi alkalmazottak több kategóriájának (többek között az ápolók és a beteghordozók) fizetését. Hangsúlyozta azonban, hogy a Sanitas szerint ez az intézkedés nem elegendő. „Amíg nem emelik meg valamennyi egészségügyi alkalmazott fizetését, tartjuk magunkat a tiltakozó akció eredeti menetrendjéhez, beleértve az általános sztrájkot is” – jelentette ki Huşanu.

A szakszervezeti vezető szerint az egészségügyben továbbra is nagyon alacsony a kisegítő személyzet bére. Példaként említette, hogy a főváros egyik legnagyobb kórházának az ápolási igazgatója nettó 2982 lejes fizetést kap.

Elmondta azt is, hogy a Sanitas szakszervezet tagjainak a japán sztrájkja június 15-ig tart, ezután döntenek a további tiltakozó akciókról. „Ha addig nem rendeződnek a követeléseink, akkor (...) kétórás figyelmeztető sztrájkot tartunk, (...) majd az általános sztrájk következik” – figyelmeztett Huşanu.

A Sanitas kedden közölte, hogy japán sztrájkba kezdenek szerdán az egészségügyi szakszervezeteknek a kórházakban és a szociális ellátásban dolgozó tagjai. A munkabeszüntetés nélkül zajló tiltakozó akció során a résztvevők SANITAS feliratú karszalagot vagy kitűzőt fognak viselni.

Közleményük szerint a japán sztrájk a döntéshozókkal folytatott tárgyalások idején is, a követeléseik teljesítéséig tartani fog. A tárgyalások kudarca esetén a szakszervezeti szövetség országos tanácsa dönt a további lépésekről.

Az egészségügyi szakszervezetek követelik a versenyvizsgák kiírását a befagyasztott állásokra, vakációs utalványokat, a 2017/153-as törvény maradéktalan gyakorlatba ültetését mindkét ágazat összes alkalmazottja számára, illetve azt, hogy a pótlékok, az ügyeletért járó juttatások és élelmiszerutalványok összegeinek kiszámításakor a jelenlegi munkabér összegét vegyék alapul. Követelik továbbá az egészségügyi és szociális ellátási intézmények korrekt és megfelelő finanszírozását és a kollektív munkaszerződés megkötését mindkét ágazatban.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!