Átment a szenátuson, hogy vakációs utalványt kapjanak a magánszektor dolgozói is

2023. június 7. – 18:22

Másolás

Vágólapra másolva

Hallgatólagosan elfogadta kedden a szenátus azt a törvénymódosító tervezetet, amely szerint a magánszektor alkalmazottjai is jogosultak lesznek az 1450 lej értékű vakációs utalványra, írta az Agerpres.

A jogszabályjavaslatot június elsejéig kellett volna megvitatnia a felsőháznak. Mivel a határidőt túllépték, a tervezet hallgatólagosan elfogadottnak tekinthető – jelentette be a plénum keddi ülésén Alina Gorghiu ügyvivő házelnök.

A jogszabályjavaslatot károm kormánypárti szenátor – Eugen Ţapu-Nazare (PNL), Radu Oprea (PSD) és Turos Lóránd (RMDSZ) – terjesztette be a parlamentbe, de utólag aláírta több mint száz, szintén kormánypárti törvényhozó is.

A kezdeményezők szerint a vakációs utalványokról szóló sürgősségi rendeletet módosító törvény felszámolja a két munkavállalói kategória – a költségvetési alkalmazottak és a magánszektorban dolgozók – közötti különbségeket. Az 1450 lej értékű vakációs utalványokat jelenleg a közalkalmazottak kapják.

A törvénymódosító tervezetet a képviselőház vitatja meg döntő házként.

Az intézkedésnek hatalmas költségvetési vonzata lenne, több mint 6 milliárd lejbe kerülne az államnak. A tervezetet jegyző politikusok ennek ellenére azzal érvelnek az intézkedés mellett, hogy az jó hatással lenne a romániai turizmusra és a gazdaság kifehérítésére.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!