Tervezet: kapjanak 1450 lejes vakációs jegyet a magánszféra alkalmazottai is

2023. március 9. – 11:17

Másolás

Vágólapra másolva

A magánvállalkozásoknál dolgozó 4,2 millió alkalmazott is állami finanszírozásból részesülhetne 1450 lejes vakációs utalványban – az erről szóló törvénytervezetet a kormánykoalíciót adó pártok 130 politikusa jegyzi.

Az intézkedésnek hatalmas költségvetési vonzata lenne, több mint 6 milliárd lejbe kerülne az államnak. A tervezetet jegyző politikusok ennek ellenére azzal érvelnek az intézkedés mellett, hogy az jó hatással lenne a romániai turizmusra és a gazdaság kifehérítésére. A törvénynek ugyanakkor már több kritikusa is van, akik szerint az intézkedés a turisztikai szektor lobbiereje miatt született, és jelentősen növelni fogja a turisztikai ágazatban a szolgáltatások árát.

Jelenleg egyébként van törvényi keret arra is, hogy a magánvállalkozások is adjanak vakációs jegyeket az alkalmazottaknak, de ez csak opcionális lehetőség.

A tervezet kidolgozói azzal érvelnek a minden alkalmazottnak járó 1450 lejes utalványról szóló jogszabály mellett, hogy Romániában rendkívül magas az alkalmazottak jövedelmére kivetett adóteher, ami magyarázza azt is, hogy miért olyan gyengék a hatóságok adóbegyűjtési számai.

A tervezetet aláíró politikusok szerint ezért olyan jogszabályi lehetőségeket kell találni, amelyek egyrészt csökkentik az adókötelezettségekkel kapcsolatos terheket, másrészt serkentik a munkaszerződések megkötését is, visszaszorítva a fekete munka jelenségét.

A jogszabály ugyanakkor nem igazán határozza meg, hogy a több mint 6 milliárd lej értékű vakációs jegyeket milyen forrásból fogják finanszírozni. „Úgy gondoljuk, hogy a vakációs jegyek mechanizmusa kiterjeszthető a versenyszféra körülbelül 4,2 millió munkavállalójára is, így évente 1450 lejes üdülési jegyet kaphatnak a jövedelemadóként és társadalombiztosítási hozzájárulásként befizetett összegből” – áll az indoklásban.

A tervezet szerint a munkaadóknak ebben a mechanizmusban csak közvetítői szerep jutna az állam és a munkavállalók között, ami a cégek számára nem jár anyagi ráfordítással. Mivel előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor egy személy egyidejűleg több munkáltatóval kötött munkaszerződést, azt is részletezik, hogy minden munkavállalónak lehetősége lesz megválasztani, hogy melyik munkáltatón keresztül kapja meg az üdülési utalványt.

A tervezetet Gabriel Biriș, volt pénzügyminisztériumi államtitkár bírálta Facebook oldalán. A jelenleg ügyvédként dolgozó expolitikus szerint a tervezet ebben a formában nem jelöli meg a pontos finanszírozási forrást, emellett a vakációs jegyek szerinte hozzá fognak járulni a jelenleg is magas infláció további növekedéséhez. Biriș szerint a koalíciós pártok politikusai a vendéglátóipari szektor szereplőinek lobbija miatt döntöttek a tervezet kidolgozása mellett, szerinte ezt az bizonyítja, hogy az iparági vállalatok képviselői már évek óta hangoztatják egy ilyen intézkedés előnyeit.

„Nyilván van egy másik csendes haszonélvető is, a vakációs jegyeket kibocsátó vállalatok oligopóliuma. A 6 milliárd lejnek körülbelül 2%-a az ő zsebükben fog landolni, tehát nekik is jó a kezdeményezés” – írja Biriș, aki szerint mivel a vakációs jegyek felpörgetik az inflációt, nem valószínű, hogy a kedvezményezetteknek (vagyis a magánszférában dolgozó alkalmazottaknak és családtagjaiknak) végeredményben több juttatásuk lesz.

A tervezet indoklásában ugyanakkor a politikusok az inflációra gyakorolt hatással nem, a turisztikai ágazat rossz teljesítményével annál is inkább foglalkoznak. Megjegyzik, hogy 2019-hez viszonyítva 9%-kal, 170 ezerre csökkent 2021-re az ágazatban dolgozók száma, amiben a világjárvány negatív hatásainak is szerepe volt. A kezdeményezők szerint a jogszabály azt eredményezheti, hogy a turisztikai szektor nagyobb részesedést szerezhet a román GDP-ben.

A jogszabályt a parlamentnek is meg kell szavaznia, és azt követően léphet érvénybe, ha Klaus Iohannis államfő kihirdeti. Mivel azonban az intézkedés finanszírozása már most számos kritikát kap, az sem kizárt, hogy az ellenzéki pártok – és erre az elmúlt években számos példa volt – alkotmányossági óvást emelnek amiatt, hogy az intézkedés finanszírozási forrása nem került pontosan meghatározásra.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!