Rafila: Megpróbáljuk megelőzni az általános sztrájkot az egészségügyben

2023. június 7. – 15:47

Rafila: Megpróbáljuk megelőzni az általános sztrájkot az egészségügyben
Az Egészségügyi Szolidaritás (FSSR) szakszervezet képviselői egy utcai felvonuláson 2022 októberében – Fotó: FSSR / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerdán kijelentette, keresik a megoldásokat, hogy elejét vegyék az általános sztrájk kirobbantásának az egészségügyben, írja az Agerpres. Mint mondta, napi szinten találkozik az ágazat szakszervezeti képviselőivel, szerda reggel is volt egy megbeszélése a Sanitas tagjaival.

„Megpróbálunk megoldásokat találni, hogy megelőzzük az általános sztrájkot az egészségügyben. A tiltakozóakció természetesen figyelmeztető jelzés mindenki számára, így számunkra is, hogy bizonyos problémákat meg kell oldani” – fogalmazott Rafila.

Hozzátette, amit rövid távon meg lehet oldani az egészségügyi alkalmazottak követelései közül, azt a lehető legrövidebb időn belül megoldják, de vannak olyan követelések is, amelyeket csak az új bértörvénnyel lehet majd orvosolni.

Rafila szerint egyezség született az új kollektív munkaszerződés aláírásáról, a versenyvizsgák kiírásáról a befagyasztott állásokra, valamint a szükséges összegek elkülönítéséről a két ágazat dolgozóinak vakációs utalványaira.

A miniszter szerint a szerdán az egészségügyi rendszerben elkezdődött japán sztrájk figyelmeztető jelzés, és a tárca a kormánnyal együtt megpróbál megoldásokat találni a jelenlegi gazdasági körülmények és pénzügyi lehetőségek között.

A Transtelex is beszámolt arról, hogy szerdán japán sztrájkba léptek az egészségügyi dolgozók, emellett a SANITAS és az Egészségügyi Szolidaritás (FSSR) szakszervezet csütörtökre utcai tüntetést hirdetett Bukarestben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!