Japán sztrájkba lépnek az egészségügyi dolgozók

2023. június 7. – 08:23

Másolás

Vágólapra másolva

Japán sztrájkot hirdettek szerdától a romániai egészségügyi szakszervezetek, a közalkalmazottak bértörvényének betartását, a pótlékok jelenlegi alapbérhez igazítását kérik.

Az Agerpres szerint a munkabeszüntetés nélkül zajló tiltakozó akció során a kórházakban és a szociális ellátásban dolgozó résztvevők SANITAS feliratú karszalagot vagy kitűzőt fognak viselni.

A japán sztrájk a döntéshozókkal folytatott tárgyalások idején is, a követeléseik teljesítéséig tartani fog.

Az egészségügyi szakszervezetek követelik a versenyvizsgák kiírását a befagyasztott állásokra, vakációs utalványokat, a 2017/153-as bértörvény maradéktalan gyakorlatba ültetését mindkét ágazat összes alkalmazottja számára, illetve azt, hogy a pótlékok, az ügyeletért járó juttatások és élelmiszerutalványok összegeinek kiszámításakor a jelenlegi munkabér összegét vegyék alapul. Követelik továbbá az egészségügyi és szociális ellátási intézmények korrekt és megfelelő finanszírozását és a kollektív munkaszerződés megkötését mindkét ágazatban.

A SANITAS csütörtökre utcai tüntetést is szervez Bukarestben. A Hotnews szerint az egészségügyi szakszervezetek az általános sztrájkot is kilátásba helyezték, amennyiben a kormány nem talál megoldást a kéréseikre június 15-ig.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!