Szexuális zaklatási vádak merültek fel Románia egykori miniszterelnöke, Mihai Tudose ellen

2023. június 6. – 14:12

Másolás

Vágólapra másolva

Mihai Tudose volt miniszterelnököt, jelenlegi európai parlamenti képviselőt azzal vádolják, hogy szexuálisan zaklatta egy korábbi asszisztensét – írja a G4Media, amelynek több forrás is megerősítette, hogy a ProRománia listáján megválasztott volt miniszterelnökről van szó, ugyanis az első hírekben még nem szerepelt név szerint az elkövető.

A Szabad Európa Románia kiderítette, hogy egy román europarlamenti képviselő szexuálisan zaklatta egy asszisztensét brüsszeli irodájában. Az áldozat 2019 nyarán került oda, amikor egy „újonnan megválasztott” képviselő asszisztenseként lett alkalmazva. (Tudose a 2019 májusi választások után lépett hivatalba). Az incidensek állítólag 2019-2020 között történtek.

Tudose természetesen tagadja a vádakat, és arról beszél, hogy egy lejáratási kampány áldozata. „Senki nem szólított fel semmilyen vizsgálatra, nem történt hivatalos vádemelés. Valaki félrebeszél, én nem megyek bele ebbe a vitába. Kirúgtam az asszisztenst, mert kiégésre hivatkozott, nem megyek bele a részletekbe” – jegyezte meg a volt miniszterelnök.

Mihai Tudose azt nyilatkozta, hogy volt asszisztense hazugságokat állít róla, és G4Media.ro megkeresésére elmondta, nem az alkalmazottja mondott fel, hanem ő rúgta ki, mert elvesztette a bizalmát, visszaélt az aláírási jogával és illegális lobbitevékenységet folytatott. „Nem mindenki áldozat, aki annak tűnik, lehet agresszor is” – mondta az EP-képviselő.

A Szabad Európa Románia újságíróinak az europarlamenti képviselő asszisztense, akit forrásvédelem okán az újságírók Florinának neveztek el, két hónapról számolt be, amely alatt főnöke megpróbálta sarokba szorítani, majd szóbeli és lelki bántalmazáshoz is folyamodott. Végül a nő otthagyta az EP-képviselőt, és azt mondta, hogy az Európai Parlament HR osztálya segített neki abban, hogy a képviselő indokot találjon a kirúgására. Ha ugyanis felmondott volna, nem lett volna jogosult végkielégítésre.

Mint az áldozat részletesen elmesélte, az EP-képviselő először megpróbálta sarokba szorítani, karrierlehetőséget ajánlott fel neki, de luxusautókat is vásárolt volna, amit Florina következetesen visszautasított. Továbbá a képviselő adott neki egy telefont, mert ragaszkodott hozzá, hogy csak azon beszéljenek, és megpróbálta meggyőzni, hogy költözzön vele egy bérházba Brüsszelben. A férfi több időt szeretett volna asszisztensével tölteni, ezért arra kérte, ebédeljenek együtt, látogassanak el más városokba, esténként pedig sakkozzanak. A nő azonban ragaszkodott hozzá, hogy a magánélete privát, és azt mondta, nem fér bele az ő koncepciójába, hogy munkavégzés után a képviselő „udvarhölgye” legyen.

Az asszisztens azt is elmondta, hogy Tudose rengeteg megjegyzést tett a kinézetére, például, hogy többet kellene szoknyába öltöznie, mert „szép a feneke” és hogy „milyen prűd”, amiért nem értékeli a bókokat. De olyan is volt, hogy este 11-kor beállított asszisztenséhez azzal az ürüggyel, hogy odaadjon neki egy könyvet, aki pánikba esett, becsapta előtte az ajtót, és kulcsra zárta azt.

Hozzátette, volt főnöke egy másik női kollégáját is folyamatosan megalázta: „Úgy bánt vele, mint egy darab ronggyal. Tehénnek, bolondnak, mindenfélének nevezte, erőszakoskodott vele, azzal fenyegetőzött, hogy megüti” – jegyezte meg az asszisztens, aki végül elhagyta a képviselő irodáját, de továbbra is fenyegették.

A zaklatás és a bántalmazás mindennapos az Európai Parlament egyszerű alkalmazottai számára – derül ki a Politico elemzéséből, Roberta Metsola az Európai Parlament elnöke belső átvilágítást rendelt el, amelynek célja a zaklatási panaszok kezelésének gyors javítása.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!