Kezdődik a jelentkezés a nyolcadikos képességvizsgára, a sztrájk viszont felboríthatja a vizsgák menetrendjét

2023. június 6. – 09:22

Másolás

Vágólapra másolva

A 8. osztályos tanulók kedden kezdik el a regisztrációt az országos képességvizsgákra, péntekig jelentkezhetnek rá, írja a Digi24.

A jelenlegi menetrend szerint a diákok a június 19-22. közötti vizsgákra jelentkezhetnek, ha azonban jövő héten még tart a sztrájk, könnyen előfordulhat, hogy a 8-os és 12-es vizsgákat is, a hatodikosokéhoz hasonlóan későbbi időpontra helyezik át.

A tanárok, diákok és szülői képviselői kedden tárgyalnak az oktatási minisztériumban a sztrájkról.

Ligia Deca tanügyminiszter pénteken felhívást intézett a tanárokhoz, a segítségüket kérve abban, hogy jó körülmények között fejezzék be ezt az évet. Elmondása szerint, ha a tanárok nem térnek vissza a tanításhoz ezen a héten, akkor a 2023-as érettségi és a 2023-as országos képességfelmérő vizsgákat átütemezik.

A nyolcadikos diákok a jelenlegi menetrend szerint román nyelvből írnák meg az első vizsgájukat június 19-én, majd a matematikából vizsgáznának június 21-én. Másnap (jún. 22.) anyanyelv és irodalomból mérnék fel a képességeiket.

Az első eredményeket június 28-ra várhatók, a fellebbezések utáni végleges eredményeket pedig július 4-én tennék közzé.

A szülői szervezetek: a tanárok sztrájkja indokolt, de ne legyen hatással a vizsga előtt állókra

A tanügyi alkalmazottak sztrájkja indokolt, de szükség van egy kompromisszumos megoldásra, amely lehetővé tenné az országos vizsgák eredeti ütemterv szerinti megszervezését – jelentette ki kedden a Szülői Szervezetek Országos Szövetségének elnöke.

Iulian Cristache az Agerpres-nek azt nyilatkozta, a tanárok munkabeszüntetése teljesen indokolt, elégedetlenségük érthető, hiszen a pályakezdő pedagógusok 2400 lejes fizetése megalázó. Ugyanakkor azonban úgy véli, a végzős diákoknak most támogatásra van szükségük, lehetővé kell tenni számukra, hogy leérettségizzenek. Mint mondta, különösen azok vannak nehéz helyzetben, akik már beiratkoztak külföldi egyetemekre.

„Egy rövid idő erejéig szükség van egy kompromisszumos megoldásra. Ez az én üzenetem” – fogalmazott Iulian Cristache, aki szerint egyértelmű, hogy kedden és szerdán még tartani fog az általános sztrájk.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!