Az államelnöki hivatal szerint Carmen Iohannis csak román alkotókat népszerűsített, és nem kapott érte semmit

2023. június 6. – 12:09

Az államelnöki hivatal szerint Carmen Iohannis csak román alkotókat népszerűsített, és nem kapott érte semmit
Carmen Iohannis és Klaus Iohannis a frankfurti díjátadón – Fotó: Román Államelnöki Hivatal

Másolás

Vágólapra másolva

Carmen Iohannis „román alkotókat népszerűsített” – reagálta az elnöki hivatal azzal kapcsolatban, hogy az államfő felesége egy hétvégi németországi eseményen 12 ezer eurót érő Malvensky-ékszereket viselt, majd erről a cég promóciós anyagokat osztott meg a közösségi felületein. Az államelnöki hivatal szerint Carmen Iohannis hazatérése után a gyűrűt és a nyakláncot már visszaszolgáltatták a gyártónak.

„Carmen Iohannis a román alkotókat népszerűsíti azokon a nyilvános eseményeken, amelyeken mind belföldön, mind külföldön részt vesz. A múlt hét végén a Német Szövetségi Köztársaságban tartott nyilvános ünnepségeken a Prima Doamnă egy román tervező ékszereit viselte, amelyeket Constantin Brâncuși munkássága ihletett. Ez volt a viselésének az oka is. Az ékszereket az országba való visszatéréskor visszaadta az alkotóknak, ahogyan ez mindig is történt a Prima Doamnă által viselt ruhákkal. Nincs olyan szerződés, amely az ékszerek népszerűsítéséért anyagi haszonnal járna számára” – közölte az elnöki hivatal a G4Media-val.

A G4Media azonban rögtön reagált az elnöki hivatal nyilatkozatára, mondván, hogy a viselt ékszereknek semmi közük a híres román szobrászművészhez, ugyanis az ékszerek neve, mint nevük is mutatja, más inspirációs forrásokat felhasználva készültek. A Monaco nyaklánc és a Monte Carlo gyűrű nem véletlenül kapta ezt az elnevezést. A Malvenski valóban kiállított az „ajándékok és hagyomány” szekciójában egy Brâncuși munkássága által inspirált ékszerkollekciót, amelyben helyet kapott az Oszlop medál, a Csók medál vagy a Végtelen elnevezésű kereszt, de ezeket Carmen Iohannis nem viselte Németországban.

A megosztás azért is okozott nagy felháborodást, mert a még mindig angoltanárként dolgozó Carmen Iohannis pont akkor viselte a méregdrága ékszereket, amikor a legtöbb társa már harmadik hete tisztességes fizetésekért sztrájkol. Carmen Iohannis adóbevallása szerint egyébként az éves fizetéséből sem tudta volna megvásárolni az ékszereket.

A Malvensky ékszergyártót a TVR korábbi bemondója, Simona-Malvina Cservenschi alapította még 2012-ben. A cég által megosztott közösségi médiás megosztásokon, amelyek egy düsseldorfi díjátadón készült fotók voltak, a Malvensky Grace Diamonds névre hallgató kollekció darabjai voltak rajta. A 18 karátos fehérarany, gyémántokkal díszített Monte Carlo gyűrű ára 12,5 ezer lej (2500 euró), míg a szintén 18 karátos fehéraranyból készült és gyémántokkal ékesített Monaco nyaklánc 48 ezer lejbe (9600 euró) kerül, tehát a kettő összértéke meghaladja a 60 ezer lejt (12 ezer eurót). Az elnöki hivatal válaszából az is kiderül, hogy Carmen Iohannis a frankfurti díjátadón is (Klaus Iohannis két díjat is kapott a hétvégén) is Malvensky-ékszereket viselt. A fotók alapján úgy tűnik, hogy a fehéraranyból készült Monte Carlo nyakék, illetve a szintén fehéraranyból készült Mouna karperec volt rajta. A cég hivatalos honlapja szerint előbbi ára 7700 lej (1550 euró), míg utóbbiért 9900 lejt (2000 eurót) kell fizetnie, aki meg szeretné vásárolni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!