Carmen Iohannis 12 ezer eurót érő ékszerben kísérte el férjét egy díjátadóra, kiakadtak rá a sztrájkoló tanárok

2023. június 5. – 17:03

Carmen Iohannis 12 ezer eurót érő ékszerben kísérte el férjét egy díjátadóra, kiakadtak rá a sztrájkoló tanárok
Klaus és Carmen Iohannis a düsseldorfi díjátadón – Fotó: Román Államelnöki Hivatal

Másolás

Vágólapra másolva

Carmen Iohannis 12 ezer eurót érő Malvensky-ékszert viselt egy szombati németországi díjátadón, a cég pedig Facebook posztban dicsekedte el, hogy milyen büszkék teszik őket, hogy „olyan időtálló darabokat készíthetnek, amelyek tisztelik és ünneplik viselőik egyedi szépségét és egyéniségét”. Az újságírók azon háborodtak fel, hogy milyen jogon használja a cég a Carmen Iohannisról készült fotókat, míg a tanároknál az tette be az ajtót, hogy egy tanár éves fizetése se nagyon lenne elég az ékszerek megvásárlására.

Szombaton, június 3-án Klaus Iohannis és felesége Carmen Iohannis Németországba utaztak, ahol az államfő két díjat is kapott. Először egy düsseldorfi ünnepségen vettek részt, ahol a Bad Harzburg Polgári Alapítvány Német Polgári díját vette át Iohannis, és ahol az európai értékekről beszélt az egybegyűlteknek, majd Frankfurtba látogattak el, ahol az államfő átvette a 2023. évi Franz Werfel emberjogi díjat. A június 4-i díjátadón Románia és az itt élő kisebbségek harmonikus kapcsolatáról beszélt az államelnök, és kiemelte, „a román nép esetében nagy hagyománya van a nemzeti kisebbségekkel való toleráns és harmonikus együttélésnek”. Egyébként a román sajtó észrevette, hogy Iohannisnak nem volt Trianon-napi üzenete, holott 2020-tól Romániában hivatalos ünnepnapnak számít, és különböző kulturális programokat szentelnek az első világháborút lezáró békekötésnek.

A németországi díjátadóknak nem lett volna nagy sajtóvisszhangjuk, ha nem kerülnek képbe Carmen Iohannis ünnepségen viselt ékszerei.

Történt ugyanis, hogy az ékszerek gyártója, a Malvensky vasárnap délután képeket posztolt arról, hogy az elnök felesége az ő ékszereit viselte az ünnepségeken. Pontosan a Malvensky Grace Diamonds névre hallgató kollekció darabjai voltak rajta. A megosztásból nem derül ki, hogy a román elnök felesége kölcsön kapta vagy megvásárolta az ékszereket, és az sem, hogy a cég egyáltalán milyen jogcímen használja a fotókat.

A G4Media arra is rákérdezett az elnöki adminisztrációnál és az ékszergyártónál, hogy milyen szerződés alapján használja a vállalat Carmen Iohannis képét reklámcélokra. Egyelőre nem érkezett rá válasz, de arra mindenképp elég volt, hogy felhívja a figyelmet a meglehetősen borsos árú ékszerekre.

Ugyanis azt is megírták, hogy a TVR korábbi bemondója, Simona-Malvina Cservenschi által 2012-ben alapított cég két olyan ékszerét is viselte a román elnök felesége, amelyek a Malvensky hivatalos honlapján is megtalálhatók. A 18 karátos fehérarany, gyémántokkal díszített Monte Carlo gyűrű ára 12,5 ezer lej (2500 euró), míg a szintén 18 karátos fehéraranyból készült és gyémántokkal ékesített Monaco nyaklánc 48 ezer lejbe (9600 euró) kerül, tehát a kettő összértéke meghaladja a 60 ezer lejt (12 ezer eurót).

A portál azt is megjegyzi, hogy Carmen Iohannis a nagyszebeni Gheorghe Lazăr líceumban tanít angolt, az adóbevallása alapján pedig azt is kiszámolták, hogy a havi fizetése nettó 3440 lej (700 euró), 2022-ben pedig 41 283 lejt (8200 eurót) keresett tanárként. Az valamivel kevesebb, mint amennyit a nagyszebeni házaiknak és lakásaiknak a bérbeadásából kapott, abból 2022-ben 44 389 lej (9500 euró) bevétele volt az elnök feleségének hivatalosan.

A posztnak meglett a hatása, a közösségi médiában felháborodtak rendesen az épp jobb fizetésért is sztrájkoló tanárok. „A hivatásából fizette őket” – idéz az Adevărul egy epés megjegyzést, miközben más azt jegyezte meg, egy tanárnak ez egy éves fizetését viselte. „A hozományos láda egy fiókjában felejtették … ami a hat ház egyikében volt, ahol már régóta nem járt” – mondta egy másik kommentelő a lap szerint.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!