III. Károly gyorsan lerendezte látogatásának hivatalos részét, nem biztos, hogy látja még őt a sajtó a következő napokban

2023. június 3. – 00:13

III. Károly gyorsan lerendezte látogatásának hivatalos részét, nem biztos, hogy látja még őt a sajtó a következő napokban
III. Károly megérkezése a Cotroceni-palotához – Fotó. Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

A többnapos romániai látogatásra érkező III. Károly brit királyt fogadta pénteken Bukarestben Klaus Iohannis államfő. A brit uralkodót katonai tiszteletadással fogadták az államelnöki hivatalnak otthont adó Cotroceni-palotában. Az ünnepélyes fogadtatás során, a himnuszok eléneklése után az uralkodó román nyelven köszöntette a díszőrséget.

A hivatalos fogadási ceremónia után az államfő és a brit uralkodó négyszemközti megbeszélést folytatott, majd az állami hatóságok, a civil társadalom és a diplomáciai testület képviselőivel találkoztak.

Azt már korábban megírtuk, hogy Andrew Noble brit nagykövet az Agerpres hírügynökségnek arról számolt be, hogy III. Károly brit király magánlátogatásra érkezik Romániába, melynek keretében udvariassági látogatást tesz Klaus Iohannis államfőnél, azonban más hivatalos programja nem lesz, az ötnapos erdélyi tartózkodását zártkörűre tervezik. Sajtóértesülések szerint a bukaresti megálló után III. károly Erdély felé veszi útját, ahol Szászfehéregyházán tölt néhány órát, majd továbbmegy Zalánpatakára.

A zártkörű megbeszélés utáni sajtótájékoztatón Klaus Iohannis államfő köszönetet mondott Bukarestben III. Károlynak „a nemzeti identitás részét képező értékek megőrzéséhez” való hozzájárulásáért. Az eseményen Iohannis a román nép nevében elismerését és háláját fejezte ki a brit uralkodónak „a nemzeti identitás részét képező értékek megőrzéséhez és ünnepléséhez” való hozzájárulásáért. Ezen értékek között említette az államfő a vidéki tájakat és a gazdag kulturális örökséget.

Az elnök megjegyezte, hogy a brit uralkodó megkoronázása utáni első külföldi útja Romániába vezetett, ami meglátása szerint arról árulkodik, hogy „továbbra is szorosan kötődik ezekhez a helyekhez”. „Üdvözöljük újra Romániában, amely iránt különleges vonzalmat érez” – fogalmazott Iohannis.

III. Károly és Klaus Iohannis a vörös szőnyegen – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos
III. Károly és Klaus Iohannis a vörös szőnyegen – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

III. Károly király azt mondta, mindig is otthon érezte magát Romániában, megszerette az itteni kultúrát, művészetet, történelmet, a tájakat és a biológiai sokféleséget. A brit uralkodó idézett is néhány szót románul az egyik ismert Mihai Eminescu-versből. Beszélt a romániai erdőkről, az érintetlen vidéki tájakról és a fenntartható mezőgazdaságról. A brit uralkodó szívélyes hangnemben szólt romániai barátairól, és arról, ahogyan az ország befogadta az ukrajnai menekülteket.

„Nem tudom szavakkal leírni, mennyire örülök, hogy ismét ellátogathattam Romániába” – mondta a brit uralkodó, hangsúlyozva, hogy 25 évvel ezelőtt járt először „ebben a nagyszerű országban”.

III. Károly beszélt a brit és a román királyi család közötti kapcsolatról is. Hozzátette, az évek során sikerült bejárnia Romániát, sok emberrel találkozott, és szemtanúja volt az ország „rendkívüli fejlődésének”, amely szerinte az itt élők energiájáról, az innovációra való képességéről és rugalmasságáról tanúskodik. Azt mondta, inspirálták azok az emberek, akikkel itt találkozott, és felidézte a civil szervezetek önkénteseinek erőfeszítéseit.

„Románia megőrizte az erdeit, vidéki tájait és fenntartható mezőgazdasági modelljeit. Számos olyan faj található meg itt, amely Európa és a világ más részein már eltűnt, és ez még értékesebbé teszi az országot. Nagyon nagyra becsülöm romániai barátaimat is. Nagyon hálás vagyok azokért az emberekért, akik most itt ülnek a teremben, akik támogattak engem és a projektjeimet” – fogalmazott a brit uralkodó.

III. Károly király beszélt az Egyesült Királyságban élő román közösség fontosságáról és a két ország közötti „minden eddiginél erősebb” kapcsolatokról, amelyek szorosabbra fűzéséhez a továbbiakban is hozzá akar járulni.

Mindeközben Kálnoky Tibor gróf, Károly erdélyi házigazdája és állandó kísérője máris posztolt egy fotót a brit uralkodó zalánpataki házáról, ahol a jelek szerint a következő napokban megpihen III. Károly.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!