Ha jövő héten nem ér véget a tanügyi sztrájk, át kell ütemezni a vizsgákat

2023. június 2. – 14:47

Ha jövő héten nem ér véget a tanügyi sztrájk, át kell ütemezni a vizsgákat
Ligia Deca tanügyminiszter a pénteki sajtótájékoztatón – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Ha jövő héten nem ér véget a tanügyi alkalmazottak általános sztrájkja, számolni kell az országos vizsgák átütemezésének lehetőségével – jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján a tanügyminiszter, írja az Agerpres.

Ligia Deca elmondta, eddig nem kellett módosítani a nyolcadikosok országos képességfelmérő vizsgája és az érettségi ütemtervén, de meghosszabbították június 9-éig a diákok tanulmányi helyzetének lezárását és az érettségire való iratkozás időszakát.

„Június 12-én kezdődik az érettségi, június 19-én pedig a képességfelmérő vizsga, de ahhoz, hogy tartani tudjuk magunkat az eredeti ütemtervhez, hogy biztosítsuk a kiszámíthatóságot és a jó vizsgakörülményeket, jövő héttől mindenkinek vissza kellene térnie az osztálytermekbe. Ha ez nem fog megtörténni, fontolóra kell venni a vizsgákra való feliratkozási időszak és a tanulmányi helyzet lezárásának meghosszabbítását és az országos vizsgák átütemezését” – szögezte le.

A tárcavezető megjegyezte, hogy 183 ezer tanuló készül a képességfelmérő vizsgára és hozzávetőlegesen 142 ezren az érettségire. „Ennek a több százezer tanulónak az érdekében újra kell kezdeni a tanítást” – fogalmazott.

Deca hozzátette, június 9-éig kiderül, hogy lehet-e tartani a vizsgák jelenlegi menetrendjét. Mint mondta, ha módosítani is kell az időpontokon, első körben csak a június 12-én kezdődő kompetenciavizsgákat ütemeznék át. „A vizsgák eltörléséről nem lehet szó. Minden nyolcadik osztályt vagy líceumot végző diáknak lehetősége lesz vizsgázni” – mutatott rá a tanügyminiszter.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!