Románia nem tud tisztán katonai támogatást nyújtani a Moldovai Köztársaságnak, de segíthet a hadserege felszerelésében

2023. június 2. – 08:00

Másolás

Vágólapra másolva

Klaus Iohannis a Moldovai Köztársaságban tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján kijelentette: az ukrajnai háború kiterjedése esetén a NATO-tag Románia nem tud tisztán katonai támogatást nyújtani a Moldovai Köztársaságnak, de segíthetne a hadserege felszerelésében vagy korszerűsítésében.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy Románia tudna-e biztonsági védőernyőt nyújtani a Moldovai Köztársaságnak, az államfő emlékeztetett: Románia a NATO tagja, a Moldovai Köztársaság pedig semleges állam.

„Így nem látok lehetőséget arra, hogy (...) katonailag beavatkozzunk egy konfliktusba, de segíthetünk a moldovai hadsereg fejlesztésében, a kiképzésükben, segíthetjük őket felszereléssel, fegyverekkel, ahogy eddig is tettük. Tehát sok módja van Moldova támogatásának” – magyarázta Iohannis.

A Moldovai Köztársaság uniós csatlakozásáról elmondta, ez egy komplex folyamat, amelyiknek a kimenetele a chişinăui hatóságok erőfeszítésein múlik. 'Ha igyekeznek, akkor a csatlakozás néhány éven belül megvalósulhat' – jelentette ki, de emlékeztetett arra, hogy a nyugat-balkáni tagjelölt államok uniós integrációja sem zökkenőmentes. Felidézte, hogy Románia csatlakozási tárgyalásai is rendkívül bonyolultak voltak.

„Ne legyenek illúzióink. Ezek a csatlakozási tárgyalások nagyon összetettek. Néha úgy tűnik, hogy soha nem érnek véget, de szükség van rájuk azért, hogy a tagállamok azonos szinten álljanak” – fogalmazott. Hozzátette, azt szeretné, ha Moldovai Köztársaság csatlakozási tárgyalásai a következő egy éven belül elkezdődjenek, és Románia kész segítséget nyújtani az egyeztetések előkészítéséhez.

„Moldova sikere természetesen csak kis mértékben múlik Románián. A siker attól függ, hogy milyen előrelépést tesz a chişinăui kormányzat, és hogyan ítéli meg Brüsszel a megtett lépéseket. De én optimista vagyok. Azt viszont nehéz megjósolni, hogy mikor érnek véget a csatlakozási tárgyalások” – jelentette ki az államfő.

Klaus Iohannis csütörtökön az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozóján vett részt, amelyet a Chişinăutól 35 kilométerre lévő bulboacai Mimi-kastélyban tartottak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!