Azt állítja, depresszióba kergették, ezért 200 ezer eurót követel a DNA-tól a Iași megyei vízügyi hatóság volt igazgatója

2023. június 02. – 12:54

Másolás

Vágólapra másolva

Miután az első keresetét elutasították, másodszor is beperelte a korrupcióellenes ügyészséget (DNA) Petru Avram. A Iași megyei vízügyi igazgatóság volt vezetője szerint a vádhatóság a közleményeivel tönkretette a jó hírét, és depressziót állapítottak meg nála azt követően, hogy a DNA nyilvánosságra hozta a „Pincérnő” dosszié részleteit, írja a ReporterIS. Avram egyébként a közlemények hangnemét és néhány idézőjelet kifogásolt.

A bűnügyi eljárás a Recorder tényfeltáró riportja nyomán indult. A portál arról számolt be, hogy Avram, aki a liberális párt politikusaként frissen került a Prut-Barlád Vízügyi-medence igazgatóságának élére, egy szakképesítéssel nem rendelkező személyt alkalmazott egy mérnöki állásra. Mint kiderítették, Simona Iancu pincérnőként dolgozott korábban, majd alkalmazták egy Iași megyei önkormányzatnál, innen került át a vízügyhöz.

Az országossá dagadt botrányt a vízügyi hatóság műszaki igazgatója, Gabi Musteață robbantotta ki, aki a Recordernek nyilatkozva arról számolt be, hogy a nő amellett, hogy nem rendelkezik megfelelő szakmai képesítéssel, még a számítógépet sem tudja kezelni. A diszpécseri állás viszont, melyre felvették, komoly felelősséggel jár, mivel az itt dolgozónak esetenként fontos beavatkozásokról kell döntenie. A Prut-Barlád Vízügyi-medence pedig az ország egyik leginkább árvízveszélynek kitett területének számít.

A Recorderhez forduló mérnököt egyébként kitették az állásából, hogy helyet csináljanak a – minden bizonnyal – politikai alapon kinevezett új munkatársnak. Gabi Musteață egy felvétel segítségével azt is nyilvánvalóvá tette, hogy az új alkalmazott nincs tisztában olyan fogalmakkal, mint pl. hogy mi a vízhozam, vagy mi a foszfor vegyjele, de egy folyó bal avagy jobb partját sem tudja meghatározni, ezért képtelen volna mentőcsapatot irányítani oda, ahol épp szükség volna egy beavatkozásra.

A Recorder anyaga hamar virálissá vált, Petru Avramot pedig a fél ország kezdte el „politikai állatként” emlegetni. Nem hiába, hiszen egy – szintén a portál videójában szereplő felvétel szerint – ő maga hivatkozott így saját magára, amikor friss kinevezettként bemutatkozott a kollégáinak. Avram egy hanganyagban azt fejtegette, ő egy olyan komoly politikai háttérrel rendelkező „politikai állat”, aki miniszter is lehetne akár.


„Féltem kimenni az utcára, hónapokra bezárkóztam a házamba”

– írta Avram a bíróságnak 2021 decemberében benyújtott panaszában, melyben 200 ezer eurós kártérítést követelt a DNA-tól. Azt is kifogásolta, hogy a vádhatóság a közleményeiben idézőjelbe téve írta a mérnök szót, amikor az általa alkalmazott személyekről esett szó (egyébként nem ez volt az egyetlen eset, melyben vádat emet ellene a DNA). És azt is felrótta, hogy a közlemények egyenesen bűnösként hivatkoztak rá, és a nevét is említették, holott megillette volna az ártatlanság vélelme. Továbbá egyes sajtótermékekre is panaszkodott, amiért nem törölték a rá vonatkozó sértő hozzászólásokat.

„Az egész médiakampány, amelyet a DNA-közlemények csak tovább tápláltak, erős szégyenérzetet, szomorúságot, megalázottság érzést okozott nekem a kollégáim és a családtagjaim előtt, szorongást éreztem és elszigetelődtem a közösségtől. Féltem kimenni az utcára, hónapokra bezárkóztam a házamba. Rajtam kívül a feleségem és a gyermekeim is szenvedtek. Az állandó nyomás miatt vezetés közben agyvérzést is kaptam, amiből még mindig nem épültem fel teljesen” – írta panaszában a volt igazgató.

Arról is beszámolt, hogy egy pszichológiai felmérés során félelmi állapotot, visszatérő depressziót, szorongást, általános idegességet és érzékenységet, valamint poszttraumás stressz zavarokat állapítottak meg nála.

A bíróság 2022. októberében azon elutasította a keresetét, mert megalapozatlannak ítélte a vádakat. Amint az indoklásban írták, a DNA nem nyilvánította a közleményében bűnösnek a felperest, csupán tényeket állapított meg, illetve hogy a „mérnökök” kifejezés idézőjellel való használata nem minősül félretájékoztatásnak.

Petru Avram azonban megtámadta a határozatot, az ügy jelenleg a Bukaresti Fellebbviteli Bíróság előtt van.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!