Azt állítja, depresszióba kergették, ezért 200 ezer eurót követel a DNA-tól a Iași megyei vízügyi hatóság volt igazgatója

2023. június 2. – 13:54

Másolás

Vágólapra másolva

Miután az első keresetét elutasították, másodszor is beperelte a korrupcióellenes ügyészséget (DNA) Petru Avram. A Iași megyei vízügyi igazgatóság volt vezetője szerint a vádhatóság a közleményeivel tönkretette a jó hírét, és depressziót állapítottak meg nála azt követően, hogy a DNA nyilvánosságra hozta a „Pincérnő” dosszié részleteit, írja a ReporterIS. Avram egyébként a közlemények hangnemét és néhány idézőjelet kifogásolt.

A bűnügyi eljárás a Recorder tényfeltáró riportja nyomán indult. A portál arról számolt be, hogy Avram, aki a liberális párt politikusaként frissen került a Prut-Barlád Vízügyi-medence igazgatóságának élére, egy szakképesítéssel nem rendelkező személyt alkalmazott egy mérnöki állásra. Mint kiderítették, Simona Iancu pincérnőként dolgozott korábban, majd alkalmazták egy Iași megyei önkormányzatnál, innen került át a vízügyhöz.

Az országossá dagadt botrányt a vízügyi hatóság műszaki igazgatója, Gabi Musteață robbantotta ki, aki a Recordernek nyilatkozva arról számolt be, hogy a nő amellett, hogy nem rendelkezik megfelelő szakmai képesítéssel, még a számítógépet sem tudja kezelni. A diszpécseri állás viszont, melyre felvették, komoly felelősséggel jár, mivel az itt dolgozónak esetenként fontos beavatkozásokról kell döntenie. A Prut-Barlád Vízügyi-medence pedig az ország egyik leginkább árvízveszélynek kitett területének számít.

A Recorderhez forduló mérnököt egyébként kitették az állásából, hogy helyet csináljanak a – minden bizonnyal – politikai alapon kinevezett új munkatársnak. Gabi Musteață egy felvétel segítségével azt is nyilvánvalóvá tette, hogy az új alkalmazott nincs tisztában olyan fogalmakkal, mint pl. hogy mi a vízhozam, vagy mi a foszfor vegyjele, de egy folyó bal avagy jobb partját sem tudja meghatározni, ezért képtelen volna mentőcsapatot irányítani oda, ahol épp szükség volna egy beavatkozásra.

A Recorder anyaga hamar virálissá vált, Petru Avramot pedig a fél ország kezdte el „politikai állatként” emlegetni. Nem hiába, hiszen egy – szintén a portál videójában szereplő felvétel szerint – ő maga hivatkozott így saját magára, amikor friss kinevezettként bemutatkozott a kollégáinak. Avram egy hanganyagban azt fejtegette, ő egy olyan komoly politikai háttérrel rendelkező „politikai állat”, aki miniszter is lehetne akár.


„Féltem kimenni az utcára, hónapokra bezárkóztam a házamba”

– írta Avram a bíróságnak 2021 decemberében benyújtott panaszában, melyben 200 ezer eurós kártérítést követelt a DNA-tól. Azt is kifogásolta, hogy a vádhatóság a közleményeiben idézőjelbe téve írta a mérnök szót, amikor az általa alkalmazott személyekről esett szó (egyébként nem ez volt az egyetlen eset, melyben vádat emet ellene a DNA). És azt is felrótta, hogy a közlemények egyenesen bűnösként hivatkoztak rá, és a nevét is említették, holott megillette volna az ártatlanság vélelme. Továbbá egyes sajtótermékekre is panaszkodott, amiért nem törölték a rá vonatkozó sértő hozzászólásokat.

„Az egész médiakampány, amelyet a DNA-közlemények csak tovább tápláltak, erős szégyenérzetet, szomorúságot, megalázottság érzést okozott nekem a kollégáim és a családtagjaim előtt, szorongást éreztem és elszigetelődtem a közösségtől. Féltem kimenni az utcára, hónapokra bezárkóztam a házamba. Rajtam kívül a feleségem és a gyermekeim is szenvedtek. Az állandó nyomás miatt vezetés közben agyvérzést is kaptam, amiből még mindig nem épültem fel teljesen” – írta panaszában a volt igazgató.

Arról is beszámolt, hogy egy pszichológiai felmérés során félelmi állapotot, visszatérő depressziót, szorongást, általános idegességet és érzékenységet, valamint poszttraumás stressz zavarokat állapítottak meg nála.

A bíróság 2022. októberében azon elutasította a keresetét, mert megalapozatlannak ítélte a vádakat. Amint az indoklásban írták, a DNA nem nyilvánította a közleményében bűnösnek a felperest, csupán tényeket állapított meg, illetve hogy a „mérnökök” kifejezés idézőjellel való használata nem minősül félretájékoztatásnak.

Petru Avram azonban megtámadta a határozatot, az ügy jelenleg a Bukaresti Fellebbviteli Bíróság előtt van.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!