A kormány ragaszkodik az ajánlatához, amit a tanügyi dolgozók nem fogadtak el

2023. június 1. – 08:53

frissítve

A kormány ragaszkodik az ajánlatához, amit a tanügyi dolgozók nem fogadtak el
Balról jobbra: Marcel Ciolacu, a PSD elnöke, Ligia Deca tanügyminiszter és Nicolae Ciucă államfő is tárgyalt szerdán a tanügyi szakszervezetek vezetőivel – Fotó: Octav Ganea / Inquam

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadják csütörtökön azt a sürgősségi rendeletet, amelynek tartalmát a tanügyi szakszervezetek szerda este elutasították, derült ki a román kormány szerda esti közleményéből. A különleges kormányülést 12 órára hívták össze, és a tanügyi alkalmazottak béremelése az egyetlen napirendi pontja.

A kormány közleménye szerint a szerda esti egyeztetéseken Nicolae Ciucă mellett Marcel Ciolacu képviselőházi elnök, Marius Budăi munkaügyi miniszter, az oktatási tárca vezetője, Ligia Deca és Marian Neacşu kormányfőtitkár is részt vett, és a találkozón a kormány képviselői a sztrájk befejezésére szólították fel a tanügyi alkalmazottakat, írta az Agerpres.

Az itt bemutatott sürgősségi rendelettervezet szerint júniustól a pedagógusok bére bruttó 1000 lejjel, a kisegítő személyzeté bruttó 400 lejjel nő, emellett a jövőre hatályba lépő új közalkalmazotti bértörvény szerint a kezdő pedagógusok fizetése nem lesz kisebb az országos bruttó átlagbérnél. A fizetéseket azonban több szakaszban emelik, legtöbb három éven belül. Mint írtuk, a tanügyben dolgozók leginkább ezt a pontot kifogásolták a kormány ajánlatában, azt szeretnék, hogy ne húzódjon el ennyire a béremelés gyakorlatba ültetése.

A kormánykoalíció a közleményben ismételten felelősségre intette és felszólította a tanügyi alkalmazottakat, hogy fejezzék be a sztrájkot, és tegyék lehetővé, hogy a több mint 3 millió romániai diák, akik közül közel 300 ezren készülnek az országos képességfelmérésre és az érettségire, visszatérhessenek az iskolába.

A szakszervezetek szerda este közölték, nem fogadták el a kormány ajánlatát és folytatják a sztrájkot, ugyanakkor mindenkit türelemre intettek, állításuk szerint keddre, az ortodox pünkösd utáni első munkanapra meg fognak egyezni.

Nicolae Ciucă miniszterelnök hivatalos csütörtöki napirendjéből az is kiderül, hogy újabb megbeszélésre várja az oktatási szakszervezetek képviselőit 13.30-ra, illetve 19 órára.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!