Vakációs utalványokat, béremelést ígér a kormány az egészségügyi dolgozóknak

2023. május 31. – 06:20

Másolás

Vágólapra másolva

Nicolae Ciucă miniszterelnök és Marcel Ciolacu képviselőházi elnök kedden tárgyalt az egészségügyi dolgozókat tömörítő Sanitas szakszervezeti szövetség képviselőivel – közölte a kormány.

Az egyeztetésen a finanszírozási prioritásokról, a bérezési méltánytalanságok megszüntetéséről és az új közalkalmazotti bértörvényről volt szó.

A tárgyalásokon elhangzottak szerint a kormány egy memorandummal jóvá fogja hagyni, hogy az egészségügyi intézmények versenyvizsgát hirdessenek a mintegy 14 ezer betöltetlen állásra. Az oktatási ágazatot érintő hasonló jogszabályt már elfogadta a kormány, amely mindkét ágazatot prioritásként kezeli – nyomatékosította a közlemény.

A kabinet ígéretet tett arra is, hogy valamennyi egészségügyi dolgozó megkapja a vakációs utalványt, illetve elfogadnak egy jogszabályt, amellyel a 2017/153-as bértörvény 2-es számú mellékletébe foglalt összes közalkalmazotti kategória fizetése a jogszabályban előírt maximális szintre nő.

Az új közalkalmazotti bértörvényben úgy módosítanak a bértáblán, hogy az egészségügyi asszisztensek magasabb fizetési kategóriába kerüljenek. „Az asszisztenseknek az egészségügyi rendszer működésében betöltött fontos szerepének elismerése tükröződni fog az új kormányprogramban is” – olvasható a közleményben.

Döntés született arról is, hogy a helyhatóságok alárendeltségébe kerülő CFR-kórházak tevékenységének folytonossága érdekében a jelenlegi alkalmazottak megőrizhetik munkahelyüket, ugyanakkor intézkednek a szolgáltatások minőségének javításáról.

A felek abban is megállapodtak, hogy rövidesen lezárják a tárgyalásokat az új kollektív munkaszerződésről.

A Sanitas képviselőivel folytatott egyeztetésen részt vett Alexandru Rafila egészségügyi miniszter, Marian Neacşu kormányfőtitkár és a miniszterelnök tiszteletbeli tanácsadója, Nelu Tătaru orvos is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!