Akkora a tanárhiány, hogy még a jobban fizető magániskoláknál is 600 betöltetlen állás van

2023. május 30. – 12:55

Másolás

Vágólapra másolva

Országszerte mintegy 600 betöltésre váró álláshely van a magán oktatási intézményeknél, ahol a bérek elérhetik a nettó 1400 eurót is, így egyre több pedagógus irányul a versenyszféra felé – állítják egy munkaerő-toborzó platform képviselői.

Az Agerpres által idézett Bestjobs adatai szerint az elmúlt években nagy lendületet vett Romániában a magán oktatási rendszer, egyre nagyobb az igény mind a szülők, mind a pedagógusok részéről a jobb oktatási-tanulási feltételek iránt. A magánszektorban a béreket a kereslet és a kínálat diktálja, így a fizetések elérhetik a nettó 1400 eurót. Jelenleg mintegy 600 betöltetlen álláshely van a magánrendszerben.

Bukarestben egy némettanárnak havi nettó 1000 és 1400 euró közötti fizetést kínálnak, egy 1-3 éves tapasztalattal rendelkező angoltanár nettó 1300 eurót is kereshet. A Bukaresttől mintegy 15 km-re fekvő Corbeancán egy akkreditált, legfeljebb 12 fős osztálylétszámmal dolgozó iskolánál 800 és 1300 euró közötti nettó fizetést kínálnak az óvodapedagógusnak és tanítónak.

A legtöbb ilyen állásajánlatot a nagyvárosokban adják fel, ahol nagyobb a magánóvodák és -iskolák iránti igény. Bukarest és Ilfov megye vezet e tekintetben, aztán Kolozsvár, Nagyszeben, Temesvár és Iaşi következik a sorban a platform adatai szerint.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!