A tanév meghosszabbításával riogat az oktatási miniszter

2023. május 29. – 19:27

Másolás

Vágólapra másolva

Ligia Deca tanügyminiszter azt ígérte hétfőn, hogy egyetlen tanuló tanulmányi helyzete nem marad lezáratlanul, és az összes nyolcadikos, illetve végzős diáknak lehetősége lesz vizsgázni. Hozzátette azt is, hogy a tanügyi sztrájk elhúzódása esetén lehetőség van a tanév meghosszabbítására és a vizsgák halasztására is, írja az Agerpres.

A tárcavezető elmondta, egyelőre csak a hatodik osztályosok képességfelmérő vizsgáját halasztották el, a helyzet egyelőre nem indokolja a többi vizsga menetrendjének megváltoztatását. „Egyelőre marad az országos vizsgák menetrendje” – jelentette ki Deca.

Emlékeztetett arra, hogy hétfőn megkezdődött az érettségire történő beiratkozás. Erre június 7-éig van lehetőség, és ahol 'létezik az ehhez szükséges humán erőforrás', ott már zajlanak is a beiratkozások – mondta a tanügyminiszter, miután Marius Budăi munkaügyi miniszterrel közösen tárgyalt a tanügyi szakszervezetek képviselőivel.

Azt is elmondta, hogy a tizenkettedikesek és tizenharmadikosok tanulmányi helyzetét június másodikáig kell lezárni, de szükség esetén ez a határidő kitolható. Deca szerint mindenki azt akarja, hogy véget érjen a tanügyi sztrájk, és a gyerekek visszatérjenek az iskolába.

„Egyértelmű, hogy ha a konfliktus elhúzódik, amit mi nem szeretnénk, lehetőség van a tanév meghosszabbítására és a felmérések menetrendjének módosítására. Egyetlen tanuló sem lesz olyan helyzetben, hogy nem vizsgázhat le az általános iskola vagy a középiskola végeztével” – jelentette ki a miniszter.

Deca ugyanakkor üzent a tanároknak is.

„Azt üzenem a tanároknak, hogy tiszteljük őket, velük vagyunk. Szeretnénk, ha hivatásuknak és szükségleteiknek megfelelő javadalmazást kapnának a munkájukért, és mi, a tanügyminisztérium mellettük vagyunk” – fogalmazott a tárcavezető. Kifejtette: a kormány erőfeszítéseket tesz azért, hogy a diákok és tanárok mielőbb visszatérhessenek a tantermekbe, és meggyőződése, hogy a pedagógusok is ezt akarják. Emlékeztetett arra is, hogy az országos helyreállítási terv révén több mint egymilliárd eurót fordítanak a tantermek, iskolai laboratóriumok korszerűsítésére, az egyetemek digitalizálására.

„Meggyőződésünk, hogy az új tanév és az új egyetemi év teljesen más alapokon indul majd, talán a bérezés terén is” – fogalmazott Deca. A szakszervezetek követeléseiről kijelentette: a kormány meg fogja vizsgálni azok költségvetési vonzatait, majd ismét tárgyalóasztalhoz ülnek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!