Folytatódik az általános sztrájk a tanügyben, mert a kormány nem teljesítette a pedagógusok legfontosabb követeléseit

2023. május 28. – 20:01

Másolás

Vágólapra másolva

Folytatódik az általános sztrájk a tanügyben, mert a kormány nem teljesítette a pedagógusok legfontosabb követeléseit – jelentették ki vasárnap a Tanügyi Szabad Szakszervezeti Szövetség és a Spiru Haret Tanügyi Szakszervezeti Szövetség vezetői, írja az Agerpres.

Simion Hăncescu és Marius Ovidiu Nistor közös közleményükben rámutattak, a kormányszóvivő vasárnap ugyanazt a pluszjuttatást ajánlotta fel a tanügyi alkalmazottaknak, amelyet utóbbiak múlt héten már elutasítottak.

„A román kormánynak legalább most, a tizenkettedik órában meg kell értenie, hogy még nem teljesítette a legfontosabb követelést: kérjük egy olyan sürgősségi kormányrendelet kibocsátását, amelyben garantálják, hogy az új bértörvény a bruttó átlagbérnek megfelelő összegű minimálbért szab meg a pályakezdő tanárok számára, a közoktatási törvény tervezetéből ugyanis törölték ezt az előírást” – szögezték le.

Emellett a kormány képviselőivel folytatott legutóbbi tárgyalásokon, csütörtökön átlagban 25 százalékos béremelést követeltek minden tanügyi dolgozó számára az új közalkalmazotti bértörvény hatályba lépéséig – emlékeztettek a szakszervezeti szövetségek vezetői.

Korábban Dan Cărbunaru kormányszóvivő bejelentette, hogy a tanügyi szakszervezetek képviselőivel a napokban folytatott egyeztetéseket követően a kabinet előkészítette a tanügyi alkalmazottak jövedelmének növelését célzó sürgősségi rendelet tervezetét, amelyet rövidesen közzétesznek a két kezdeményező minisztérium, az európai beruházásokért és projektekért felelős tárca, valamint a munkaügyi tárca honlapján. Ezt követőn a jogszabályjavaslat a kormány elé kerül jóváhagyásra.

Hozzátette, gyakorlatilag minden tanügyi alkalmazottnak nőni fog a jövedelme, „differenciált módon”. A tanszemélyzet és a kisegítő tanszemélyzet 2500 lejes juttatásban részesül, amelyet két részletben kapnak meg, 1000 lejt júniusban és 1500 lejt októberben. A kisegítő személyzet összesen 1000 lejt fog kapni, 500 lejt júniusban és 500 lejt szeptemberben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!