Elutasították a kormány ajánlatát az oktatási szakszervezetek, folytatódik az általános sztrájk a tanügyben

2023. május 25. – 12:58

Másolás

Vágólapra másolva

Az oktatási szakszervezetek elutasították a kormány ajánlatát és folytatják az általános sztrájkot – jelentette be a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség elnöke, Marius Nistor a bukaresti Victoriei téren zajló tüntetésen, írja az Agerpres.

„A sztrájkunk már nemcsak a bérkövetelésekről szól, a méltóságunkért, a rendszerben dolgozók társadalmi státuszáért, tiszteletért sztrájkolunk” – fogalmazott az érdekvédelmi szövetség vezetője

Marian Neacşu kormányfőtitkár a tanügyi szakszervezeti szövetségek vezetőivel folytatott szerdai egyeztetések után bejelentette, a kormánynak jelenleg nem áll módjában fizetésemelést vagy új bérpótlékokat adni a tanügyi alkalmazottaknak, de felajánlott egy juttatást, amelyet két részletben folyósítanának. A pedagógusok és a kisegítő tanszemélyzet júniusban 1000 lej, októberben 1500 lej értékű, úgynevezett szakmai utalványkártyát kapna, a kisegítő személyzet pedig 500-500 lejt ugyanebben a formában.

A Spiru Haret Szakszervezeti Szövetséget vezető Marius Ovidiu Nistor szerda este rámutatott, a kormány ajánlatát az éjszaka folyamán valamennyi sztrájkoló pedagógushoz eljuttatják. „Holnap még tart az általános sztrájk, és holnap a kormány is megkapja a pontos választ” – szögezte le.

A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségét (FSLI) vezető Simion Hăncescu az egyeztetés után azt nyilatkozta a sajtónak, hogy az eddigi visszajelzések szerint a szakszervezeti tagok a kormány ajánlatának elutasítását szorgalmazzák, de az ezzel kapcsolatos végső döntést csak csütörtökön közlik a kormánnyal, miután valamennyi tagszervezettel konzultálnak.

A tanügyi alkalmazottak május 22-én robbantották ki az általános sztrájkot.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!