Elutasították a kormány ajánlatát az oktatási szakszervezetek, folytatódik az általános sztrájk a tanügyben

2023. május 25. – 12:58

Másolás

Vágólapra másolva

Az oktatási szakszervezetek elutasították a kormány ajánlatát és folytatják az általános sztrájkot – jelentette be a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség elnöke, Marius Nistor a bukaresti Victoriei téren zajló tüntetésen, írja az Agerpres.

„A sztrájkunk már nemcsak a bérkövetelésekről szól, a méltóságunkért, a rendszerben dolgozók társadalmi státuszáért, tiszteletért sztrájkolunk” – fogalmazott az érdekvédelmi szövetség vezetője

Marian Neacşu kormányfőtitkár a tanügyi szakszervezeti szövetségek vezetőivel folytatott szerdai egyeztetések után bejelentette, a kormánynak jelenleg nem áll módjában fizetésemelést vagy új bérpótlékokat adni a tanügyi alkalmazottaknak, de felajánlott egy juttatást, amelyet két részletben folyósítanának. A pedagógusok és a kisegítő tanszemélyzet júniusban 1000 lej, októberben 1500 lej értékű, úgynevezett szakmai utalványkártyát kapna, a kisegítő személyzet pedig 500-500 lejt ugyanebben a formában.

A Spiru Haret Szakszervezeti Szövetséget vezető Marius Ovidiu Nistor szerda este rámutatott, a kormány ajánlatát az éjszaka folyamán valamennyi sztrájkoló pedagógushoz eljuttatják. „Holnap még tart az általános sztrájk, és holnap a kormány is megkapja a pontos választ” – szögezte le.

A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségét (FSLI) vezető Simion Hăncescu az egyeztetés után azt nyilatkozta a sajtónak, hogy az eddigi visszajelzések szerint a szakszervezeti tagok a kormány ajánlatának elutasítását szorgalmazzák, de az ezzel kapcsolatos végső döntést csak csütörtökön közlik a kormánnyal, miután valamennyi tagszervezettel konzultálnak.

A tanügyi alkalmazottak május 22-én robbantották ki az általános sztrájkot.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!