Iohannis szerint elhalasztják a kormányfőcserét amíg véget nem ér a tanügyi sztrájk

2023. május 25. – 18:24

Másolás

Vágólapra másolva

Klaus Iohannis államelnök csütörtökön kijelentette, hogy a kormánynak és a koalíciónak folytatnia kell a tárgyalásokat az oktatási szakszervezetekkel, és hozzátette, nem hiszi, hogy a kormányfőcsere megvalósítható, ameddig le nem zárulnak ezek az egyeztetések, írja az Agerpres.

„Normális körülmények között holnap (pénteken – szerk. megj.) el kellene kezdődnie a kormányfőcsere lebonyolításának. Ez történne abban az esetben, ha a tanügyi sztrájk véget érne” – nyilatkozta Nagyszebenben az államfő, hangsúlyozva, hogy ha nem ér véget a munkabeszüntetés, folytatni kell a tárgyalásokat a szakszervezetekkel. „A tárgyalások ideje alatt nem mehet végbe a kormányfőcsere, mivel az is egy bonyolult folyamat. Sorjában kell venni ezeket” – szögezte le Iohannis.

Az újságírók megkérdezték tőle, hogy véleménye szerint az RMDSZ-nek kormányon kellene maradnia, vagy támogatna-e egy PNL-PSD kormányt.

„Nem fogok ellenezni egyetlen olyan változatot sem, amely stabil kormányzáshoz vezet. Még mindig folynak a tárgyalások. A koalíciónak el kell döntenie, hogy milyen összetételú legyen a leendő kormány, és kik alkossák a koalíciót, de bízom abban, hogy a dolgok megoldódnak” – válaszolta Iohannis.

Hozzátette, a koalíciós vezetőkkel is közölte, nem az a fontos, hogy mikor történik meg a kormányfőcsere, hanem az, hogy zökkenőmentesen menjen végbe, és az új kormány biztosítsa az ország stabilitását.

Nicolae Ciucă csütörtökön a kormányfőcsere tanügyi sztrájk miatti elhalasztásáról Kolozsváron azt mondta: miután visszatér Bukarestbe, egyeztet a koalíciós partnerekkel, és közösen döntenek.

A miniszterelnököt az államfőnek arra a kijelentésére reagáltatták az újságírók, miszerint a kormányfőcsere nem valósítható meg, ameddig le nem zárulnak az egyeztetések a tanügyi szakszervezetekkel.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!