Iohannis szerint elhalasztják a kormányfőcserét amíg véget nem ér a tanügyi sztrájk

2023. május 25. – 18:24

Másolás

Vágólapra másolva

Klaus Iohannis államelnök csütörtökön kijelentette, hogy a kormánynak és a koalíciónak folytatnia kell a tárgyalásokat az oktatási szakszervezetekkel, és hozzátette, nem hiszi, hogy a kormányfőcsere megvalósítható, ameddig le nem zárulnak ezek az egyeztetések, írja az Agerpres.

„Normális körülmények között holnap (pénteken – szerk. megj.) el kellene kezdődnie a kormányfőcsere lebonyolításának. Ez történne abban az esetben, ha a tanügyi sztrájk véget érne” – nyilatkozta Nagyszebenben az államfő, hangsúlyozva, hogy ha nem ér véget a munkabeszüntetés, folytatni kell a tárgyalásokat a szakszervezetekkel. „A tárgyalások ideje alatt nem mehet végbe a kormányfőcsere, mivel az is egy bonyolult folyamat. Sorjában kell venni ezeket” – szögezte le Iohannis.

Az újságírók megkérdezték tőle, hogy véleménye szerint az RMDSZ-nek kormányon kellene maradnia, vagy támogatna-e egy PNL-PSD kormányt.

„Nem fogok ellenezni egyetlen olyan változatot sem, amely stabil kormányzáshoz vezet. Még mindig folynak a tárgyalások. A koalíciónak el kell döntenie, hogy milyen összetételú legyen a leendő kormány, és kik alkossák a koalíciót, de bízom abban, hogy a dolgok megoldódnak” – válaszolta Iohannis.

Hozzátette, a koalíciós vezetőkkel is közölte, nem az a fontos, hogy mikor történik meg a kormányfőcsere, hanem az, hogy zökkenőmentesen menjen végbe, és az új kormány biztosítsa az ország stabilitását.

Nicolae Ciucă csütörtökön a kormányfőcsere tanügyi sztrájk miatti elhalasztásáról Kolozsváron azt mondta: miután visszatér Bukarestbe, egyeztet a koalíciós partnerekkel, és közösen döntenek.

A miniszterelnököt az államfőnek arra a kijelentésére reagáltatták az újságírók, miszerint a kormányfőcsere nem valósítható meg, ameddig le nem zárulnak az egyeztetések a tanügyi szakszervezetekkel.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!