Ioana Ene Dogioiu: Románia jelenlegi vezetői közül az egyetlen, aki kifogástalanul beszél románul, az az RMDSZ elnöke

2023. május 25. – 16:29

Másolás

Vágólapra másolva

Ioana Ene Dogioiu, a Spotmedia portál, illetve az EuropaFM rádió munkatársa egy publicisztikában vette számba a „tanárelnök” Klaus Iohannis 8 éve tartó mandátumának eredményeit. Mint kifejti, bár a Képzett Románia oktatásfejlesztési projekt volt a programjának az alappillére, mélyen retrográd oktatási törvényeket fogadnak el, amelyek gátolják a szabad és kritikus gondolkodást, elmélyítik a gazdag és szegény gyerekek közötti egyenlőtlenségeket, és fenntartják a korrupciót.

Megemlíti az általános tanügyi sztrájkot, amelyre 18 éve nem volt példa, illetve hogy Romániának az utóbbi 33 évben épp jelenleg a legalacsonyabb az oktatási költségvetése. Valamint azt is, hogy az ország az EU-ban a harmadik helyen áll az iskolai lemorzsolódási arány tekintetében, és a romániai tanulók fele funkcionális analfabéta.


Mint írja, „nyolc évvel azután, hogy a románok először választottak, és három évvel azután, hogy tömegesen újraválasztottak egy német nemzetiségű elnököt, Romániában agresszív nacionalista hullám érhető tetten”. Illetve felrója, hogy bár Iohannist a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetői pozíciójából választották az ország elnökévé, a párt mára „porrá és hamuvá vált”, melyet alkalmatlan és félművelt emberek vezetnek. Ezért a valódi politikai küzdelem ma már a Szociáldemokrata Párt és a szélsőjobb között zajlik.

Ioana Ene Dogioiu az írásában kifejti, hogy „egy tanárelnök 8 évnyi hivatalban töltött ideje után Romániát osztályismétlők, bukdácsolók, plagizálók uralják, és az állami intézmények, beleértve az igazságszolgáltatást is, keményen dolgoznak a tisztára mosásukon. Az ország jelenlegi vezetői közül pedig az RMDSZ elnöke az egyetlen, aki mind a nyelvtan, mind a kifejezések helyes használata szempontjából kifogástalanul beszél románul”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!