Ioana Ene Dogioiu: Románia jelenlegi vezetői közül az egyetlen, aki kifogástalanul beszél románul, az az RMDSZ elnöke

2023. május 25. – 16:29

Másolás

Vágólapra másolva

Ioana Ene Dogioiu, a Spotmedia portál, illetve az EuropaFM rádió munkatársa egy publicisztikában vette számba a „tanárelnök” Klaus Iohannis 8 éve tartó mandátumának eredményeit. Mint kifejti, bár a Képzett Románia oktatásfejlesztési projekt volt a programjának az alappillére, mélyen retrográd oktatási törvényeket fogadnak el, amelyek gátolják a szabad és kritikus gondolkodást, elmélyítik a gazdag és szegény gyerekek közötti egyenlőtlenségeket, és fenntartják a korrupciót.

Megemlíti az általános tanügyi sztrájkot, amelyre 18 éve nem volt példa, illetve hogy Romániának az utóbbi 33 évben épp jelenleg a legalacsonyabb az oktatási költségvetése. Valamint azt is, hogy az ország az EU-ban a harmadik helyen áll az iskolai lemorzsolódási arány tekintetében, és a romániai tanulók fele funkcionális analfabéta.


Mint írja, „nyolc évvel azután, hogy a románok először választottak, és három évvel azután, hogy tömegesen újraválasztottak egy német nemzetiségű elnököt, Romániában agresszív nacionalista hullám érhető tetten”. Illetve felrója, hogy bár Iohannist a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetői pozíciójából választották az ország elnökévé, a párt mára „porrá és hamuvá vált”, melyet alkalmatlan és félművelt emberek vezetnek. Ezért a valódi politikai küzdelem ma már a Szociáldemokrata Párt és a szélsőjobb között zajlik.

Ioana Ene Dogioiu az írásában kifejti, hogy „egy tanárelnök 8 évnyi hivatalban töltött ideje után Romániát osztályismétlők, bukdácsolók, plagizálók uralják, és az állami intézmények, beleértve az igazságszolgáltatást is, keményen dolgoznak a tisztára mosásukon. Az ország jelenlegi vezetői közül pedig az RMDSZ elnöke az egyetlen, aki mind a nyelvtan, mind a kifejezések helyes használata szempontjából kifogástalanul beszél románul”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!