Nincs fizetésemelés, a kormány mindössze egy 2500 lejes juttatást kínál a tanároknak két részletben

2023. május 24. – 23:06

Másolás

Vágólapra másolva

Két részletben összesen 2500 lejes juttatást kínál a kormány a pedagógusoknak és a kisegítő tanszemélyzetnek – idézi az Agerpres Marian Neacşu kormányfőtitkár nyilatkozatát a tanügyi szakszervezeti szövetségek vezetőivel folytatott szerdai egyeztetések után.

Közlése szerint a kormánynak jelenleg nem áll módjában fizetésemelést vagy új bérpótlékokat adni a tanügyi alkalmazottaknak, de felajánlott egy juttatást, amelyet két részletben folyósítanának. A pedagógusok és a kisegítő tanszemélyzet júniusban 1000 lej, októberben 1500 lej értékű, úgynevezett szakmai utalványkártyát kapna, a kisegítő személyzet pedig 500-500 lejt kapna ugyanebben a formában.

A kormányfőtitkár elmondta, hogy a juttatáshoz szükséges források egy részét európai uniós alapokból, a másik részét az állami költségvetésből biztosítanák. Előbbi összeget szigorúan szakmai célokra lehetne felhasználni, a fennmaradó pénz tetszés szerint felhasználható.

A kormányszóvivő azt is közölte, hogy csütörtök reggelre várnak választ a szakszervezetektől az ajánlatra.

Ligia Deca oktatási miniszter rámutatott, a szaktárca támogatja a pedagógusokat, egyetért azzal, hogy a társadalomban betöltött szerepüknek a bérükben is tükröződnie kell, tehát szükség van a fizetésemelésre, ugyanakkor azonban biztosítani kell a tanulók oktatáshoz való jogának tiszteletben tartását. „A diákoknak minél előbb vissza kell térniük az osztálytermekbe” – tette hozzá.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!