Néhány óra alatt több mint 30 ezren írták alá a sztrájkoló tanárokkal szolidarizáló Declic-petíciót

2023. május 24. – 18:51

Másolás

Vágólapra másolva

A Declic azt írja az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közleményében, a szervezet tagjai szolidárisak a sztrájkoló oktatókkal. Kifejtik, a Romániában dolgozó több mint 230.000 tanügyi alkalmazott a létminimum határán él, egy kezdő tanár bére még a 2500 lejt sem éri el, és a nyugdíjkorhatár közeledtével is csak legtöbb 4500 lejig emelkedik egy tanár fizetése.

A gyengén képzett, vagy éppenséggel szakképzetlen oktatók miatt az országban hatalmas méreteket öltött a funkcionális analfabetizmus: a tanulók csaknem 45 százaléka olyan alapvető kompetenciákkal sem rendelkezik, mint az olvasás, az írás és a számolás – hívja fel a figyelmet a Declic.

„A petíció aláírói úgy gondolják, hogy a tanári fizetések valós növekedése jól képzett fiatalokat vonzana a katedrára” – írja a civil szervezet.

Antoniu Bumb, a Declic aktivistája azt kéri a kormánytól, hogy szüntesse meg a különnyugdíjakat, és az így megtakarított pénzből biztosítson elfogadható fizetéseket a tanárok számára.

A petíció arra is rámutat, hogy az alacsony tanári jövedelmek miatt sok jól képzett fiatal más pálya után néz; ez a magyarázata, hogy Romániában 4000 szakképzetlen oktató tanítja a gyerekeket különböző iskolákban, és 6000 nyugdíjas tanárt hívtak vissza tanítani a súlyos munkaerőhiány miatt.

A petíció teljes szövege itt érhető el.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!