Néhány óra alatt több mint 30 ezren írták alá a sztrájkoló tanárokkal szolidarizáló Declic-petíciót

2023. május 24. – 17:51

Másolás

Vágólapra másolva

A Declic azt írja az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közleményében, a szervezet tagjai szolidárisak a sztrájkoló oktatókkal. Kifejtik, a Romániában dolgozó több mint 230.000 tanügyi alkalmazott a létminimum határán él, egy kezdő tanár bére még a 2500 lejt sem éri el, és a nyugdíjkorhatár közeledtével is csak legtöbb 4500 lejig emelkedik egy tanár fizetése.

A gyengén képzett, vagy éppenséggel szakképzetlen oktatók miatt az országban hatalmas méreteket öltött a funkcionális analfabetizmus: a tanulók csaknem 45 százaléka olyan alapvető kompetenciákkal sem rendelkezik, mint az olvasás, az írás és a számolás – hívja fel a figyelmet a Declic.

„A petíció aláírói úgy gondolják, hogy a tanári fizetések valós növekedése jól képzett fiatalokat vonzana a katedrára” – írja a civil szervezet.

Antoniu Bumb, a Declic aktivistája azt kéri a kormánytól, hogy szüntesse meg a különnyugdíjakat, és az így megtakarított pénzből biztosítson elfogadható fizetéseket a tanárok számára.

A petíció arra is rámutat, hogy az alacsony tanári jövedelmek miatt sok jól képzett fiatal más pálya után néz; ez a magyarázata, hogy Romániában 4000 szakképzetlen oktató tanítja a gyerekeket különböző iskolákban, és 6000 nyugdíjas tanárt hívtak vissza tanítani a súlyos munkaerőhiány miatt.

A petíció teljes szövege itt érhető el.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!