Három perc alatt kimerült a központi régiónak biztosított keret a Zöld Ház programban

2023. május 24. – 13:22

Másolás

Vágólapra másolva

Még a bukaresti és Ilfov megyei igényléseknél is gyorsabban, alig három perc alatt kimerült szerdán a Zöld ház program keretében a központi régió megyéinek elkülönített 245,060 millió lejes keret – közölte a Környezetvédelmi Alap Igazgatósága (AFM). A pénteken indult program első pályázási periódusában, a Bukarest-Ilfov régióban 9 perc alatt fogyott el a 99 milliós keret.

Az áramfejlesztő napelemek felszerelésére állami támogatást nyújtó program keretében szerdán 10 órától Fehér, Brassó, Kovászna, Hargita, Maros és Szeben megyéből fogadták az igényléseket az erre a célra létrehozott platformon. A központi régió számára elkülönített 245.060.000 lej alig három perc alatt elfogyott, ez idő alatt 12.253 kérelmet regisztráltak.

Az ország többi régióinak pályázói a korábban megszabott ütemterv szerint jelentkezhetnek a támogatásra. A következő pályázati periódusok lesznek még az erdélyi megyékben:

  • Északnyugati Fejlesztési Régió – Bihar, Beszterce-Naszód, Kolozs, Szilágy, Szatmár és Máramaros megyék – június 6-8. – 240 millió lej
  • Nyugati Fejlesztési Régió - Arad, Krassó-Szörény, Hunyad és Temes megyék – június 22., június 23., június 26. – 200 millió lej

Az egyházközségek június 27. és 29. között pályázhatnak valamennyi régióban, a számukra elkülönített keret 17,5 millió lej.

A kedvezményezettek 20 ezer lejes támogatásban részesülnek, amelyhez 2000 lejes önrészre van szükség. Pályázni a depunerefotovoltaice.afm.ro oldalon lehet, amely minden régió számára csak a megadott periódusokban elérhető. Arról, hogy milyen dokumentumokra van szükség a pályázáshoz, ezen az oldalon lehet részletesen tájékozódni.

A Zöld ház program költségvetése 1,75 milliárd lej, a pályázati keretből több mint 87 ezer házra kerülhet napelem.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!