Pénteken elindult a Zöld ház program, de az erdélyi megyék csak szerdától pályázhatnak

2023. május 19. – 12:49

Másolás

Vágólapra másolva

Elstartolt pénteken a Zöld ház program. Elsőként a Bukarest-Ilfov régióban indult el a pályázás pénteken, május 19-én reggel, de a Știrile PRO Tv összefoglalója szerint néhány perc alatt el is fogyott a rendelkezésre álló 99 milliós keret. A programban fejlesztési régiókként lehet pályázni, az erdélyi megyék a jövő héten kerülnek sorra, nekik van még néhány napjuk felkészülni.

„Tudjuk, hogy óriási az igény a támogatásra, és a pályázati keret minden bizonnyal nem lesz elegendő mindenkinek. Ha kimerül a régióra szánt keret, a pályázati rendszer leáll, tehát a pályázat benyújtásának sorrendje lesz a döntő. Így arra buzdítok mindenkit, hogy az ismertető alapján készítse elő a szükséges dokumentumokat, felkészülve várja a régiójának megfelelő indulási időpontot, és töltse fel a dokumentumokat” – idézte Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert az RMDSZ közleménye.

A miniszter szerint minden eddiginél nagyobb költségvetést biztosítanak a napelemprogramra. Közlése szerint a pályázati keretből 87 ezer házra kerülhet napelem. Pályázni a depunerefotovoltaice.afm.ro oldalon lehet majd, amely minden régió számára csak a megadott periódusokban lesz elérhető.

Pályázati periódusok az erdélyi megyékben:

  • Központi Fejlesztési Régió – Fehér, Brassó, Kovászna, Hargita, Maros és Szeben megyék – május 24-26. – 245 millió lej
  • Északnyugati Fejlesztési Régió – Bihar, Beszterce-Naszód, Kolozs, Szilágy, Szatmár és Máramaros megyék – június 6-8. – 240 millió lej
  • Nyugati Fejlesztési Régió - Arad, Krassó-Szörény, Hunyad és Temes megyék – június 22., június 23., június 26. – 200 millió lej

Az egyházak június 27-29. között pályázhatnak majd a program keretében. Arról, hogy milyen dokumentumokra van szükség a pályázáshoz, ezen az oldalon lehet részletesen tájékozódni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!