Ciucă lemondása péntekre esedékes, csütörtökön Iohannisnál egyeztetnek a koalíciós partnerek

2023. május 23. – 12:01

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön találkoznak Klaus Iohannis elnökkel a koalíciós pártok elnökei, hogy megvitassák a kormányrotáció mikéntjét – írja a HotNews forrásokra hivatkozva.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) nem kapkodja el a két párt közötti kormányfői és miniszteri cseréket. A Cotroceni-palotában egy nappal a kormányváltás határideje előtt találkoznak.

A HotNews forrásai szerint Nicolae Ciucă várhatóan pénteken mond le a kormányfői tisztségről, amikor az utolsó kormányülésre kerül sor az ő vezetése alatt. A PSD-nek eddig van ideje meggyőzni kormánykoalíciós partnerét, hogy ebben a vészterhes időben, amikor a tanügyi szakszervezetek már tüntetnek, az egészségügyi szakszervezetek tüntetésre készülnek, de a választások is közelegnek, megállapodásuk dacára mégis inkább tartsák meg a liberálisok a miniszterelnöki tisztséget, és inkább a szociáldemokraták miniszterekre vonatkozó követeléseit biztosítsák.

Nicolae Ciucă azonban egyelőre úgy tűnik, hogy tartja magát a megállapodáshoz, és nem halogatja a váltást, abban is reménykedik, hogy az új kormány megalakulásával a tanárok sztrájkja is alább hagy majd. Ciucă azt mondta, nem akar „problémás mandátumot” magánál tartani.

„Természetesen készülök a mandátumom végére. Nem lenne sem becsületes, sem tisztességes, sem elvszerű egy problémákkal teli mandátumot fenntartani. Bármilyen problémák vannak is, minden mandátumvállalás egyben a problémák vállalását is jelenti. Azért kormányozunk, hogy megoldjuk a problémákat. Ezt a problémát is meg kell oldanunk, de ezért a teljes koalíció felel, mert így elvszerű” – mondta a miniszterelnök kedden.

A Hotnews.ro hétfőn arról írt, hogy a liberálisok tiszteletben akarják tartani a kormányváltást, és Nicolae Ciucă miniszterelnök várhatóan május 26-án mond le a PSD javára. A HotNews.ro forrásai szerint a szociáldemokraták ebben az esetben azt szeretnék, ha a tárgyalások hivatalos és nyilvános szinten folytatódnának, miután Klaus Iohannis államfő kinevezte Marcel Ciolacut miniszterelnöknek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!