Nem árulták el, mennyiért utazgat Klaus Iohannis, a bírósághoz fordult a Recorder újságírója

2023. május 23. – 17:29

Másolás

Vágólapra másolva

Beperelte az elnöki hivatalt a Recorder újságírója, mert nem voltak hajlandóak leközölni, mennyibe kerülnek Klaus Iohannis utazásai, írja a Ziare.

Anca Simina, a Recorder újságírójáról van szó, aki azért perelte be az elnöki hivatalt, hogy a bíróság átláthatóságra kényszerítse az államot. Az újságíró többször is hiába fordult az elnöki hivatalhoz, hogy Klaus Iohannis államfő külföldi látogatásairól szerezzen meg információkat, például hogy mennyibe került az általa használt luxusgép bérleti díja, amivel Ázsiába utazott, a válasz mindig ugyanaz volt, nevezetesen, hogy az információ titkos.

Hogy megértse, hogyan működik az elnöki adminisztráció titoktartási gépezete közérdekű információk terén, Simina egy tesztet is elvégzett. „Megkértük az elnöki adminisztrációt, hogy közölje velünk Iohannis elnök első hivatalos repülőútjának költségeit 2015 januárjában. Ezt az információt már megkaptuk ugyanattól az intézménytől, amely korábban kérésre bármelyik újságírónak kiadta. Paradox módon 2023-ban azt mondták nekünk, hogy ezek is titkosak” – írta cikkében az újságíró.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!