Háborognak a diákszervezetek, szerintük hazudik a kormány, nem is hívták meg őket a sztrájkkal kapcsolatos egyeztetésre

2023. május 23. – 14:49

Másolás

Vágólapra másolva

A Konstanca, a Bákó, a Máramaros, a Temes megyei és a bukaresti diákszervezetek közös közleményben ítélték el a kormány hazugságait. Rámutattak, a kormány hivatalos keddi napirendjében az szerepel, hogy a kabinet képviselői 11 órától megbeszélést folytattak a tanügyi sztrájkkal kapcsolatban a tanuló- és a szülői szervezetek képviselőivel. Ők azonban erre nem is kaptak meghívást, írja a Hotnews.

A találkozón egyébként a miniszterelnök épp azt kérte számon a tanügyi szervezeteken, hogy követeléseikben nem látja a diákokra vonatkozó részeket.

„A konzultációkra nem hívták meg az ország diákszövetségeit, így a kormány a mai napirendjében hazudik. Úgy véljük, hogy ez a hazugság a sztrájkkal kapcsolatos közvélemény torzítására irányul, amivel a kormány az elmúlt napokban többször is megpróbálkozott. A kormány az országos vizsgák ürügyén a gyerekeket akarja felhasználni arra, hogy a sztrájkolók ellen hangoljon és ezzel véget vessen a sztrájknak” – olvasható a diákszervezetek által kiadott közleményben.

Az öt diákszövetség képviselői továbbra is feltétel nélkül támogatják a sztrájkot, azt teljesen szükségesnek tartják. Mi több, azt írták, hogy örülnek annak, hogy tanáraik végre kiálltak magukért, és a kormány nem gúnyolja tovább őket.

„Szánalmasnak tartjuk a kormány által a tárgyalások során javasolt ajánlatot, és üdvözöljük a tanárok döntését, hogy nem fogadják el azt. Szolidárisak vagyunk tanárainkkal, és arra biztatjuk őket, hogy ne hagyják abba a sztrájkot, amíg nem kapnak választ minden követelésükre. Jól fizetett tanárokat akarunk, akik tisztességesen meg tudnak élni a fizetésükből. A kormány manipulációját sürgősen le kell állítani, mert nem a sztrájkoló tanárokkal van a probléma, hanem a kormánnyal! Felszólítjuk a kormányt, hogy hagyja abba a sztrájk manipulálását!” – tették hozzá a közleményben.

A tanárok azt követelik, hogy egy kezdő tanár 4000 lejes fizetést, egy pályája végén álló tanár pedig 7000 lejes fizetést kapjon. Több mint 200 ezren sztrájkolnak, és hajlandóak a sztrájkkal párhuzamosan utcára vonulni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!