Háborognak a diákszervezetek, szerintük hazudik a kormány, nem is hívták meg őket a sztrájkkal kapcsolatos egyeztetésre

2023. május 23. – 14:49

Másolás

Vágólapra másolva

A Konstanca, a Bákó, a Máramaros, a Temes megyei és a bukaresti diákszervezetek közös közleményben ítélték el a kormány hazugságait. Rámutattak, a kormány hivatalos keddi napirendjében az szerepel, hogy a kabinet képviselői 11 órától megbeszélést folytattak a tanügyi sztrájkkal kapcsolatban a tanuló- és a szülői szervezetek képviselőivel. Ők azonban erre nem is kaptak meghívást, írja a Hotnews.

A találkozón egyébként a miniszterelnök épp azt kérte számon a tanügyi szervezeteken, hogy követeléseikben nem látja a diákokra vonatkozó részeket.

„A konzultációkra nem hívták meg az ország diákszövetségeit, így a kormány a mai napirendjében hazudik. Úgy véljük, hogy ez a hazugság a sztrájkkal kapcsolatos közvélemény torzítására irányul, amivel a kormány az elmúlt napokban többször is megpróbálkozott. A kormány az országos vizsgák ürügyén a gyerekeket akarja felhasználni arra, hogy a sztrájkolók ellen hangoljon és ezzel véget vessen a sztrájknak” – olvasható a diákszervezetek által kiadott közleményben.

Az öt diákszövetség képviselői továbbra is feltétel nélkül támogatják a sztrájkot, azt teljesen szükségesnek tartják. Mi több, azt írták, hogy örülnek annak, hogy tanáraik végre kiálltak magukért, és a kormány nem gúnyolja tovább őket.

„Szánalmasnak tartjuk a kormány által a tárgyalások során javasolt ajánlatot, és üdvözöljük a tanárok döntését, hogy nem fogadják el azt. Szolidárisak vagyunk tanárainkkal, és arra biztatjuk őket, hogy ne hagyják abba a sztrájkot, amíg nem kapnak választ minden követelésükre. Jól fizetett tanárokat akarunk, akik tisztességesen meg tudnak élni a fizetésükből. A kormány manipulációját sürgősen le kell állítani, mert nem a sztrájkoló tanárokkal van a probléma, hanem a kormánnyal! Felszólítjuk a kormányt, hogy hagyja abba a sztrájk manipulálását!” – tették hozzá a közleményben.

A tanárok azt követelik, hogy egy kezdő tanár 4000 lejes fizetést, egy pályája végén álló tanár pedig 7000 lejes fizetést kapjon. Több mint 200 ezren sztrájkolnak, és hajlandóak a sztrájkkal párhuzamosan utcára vonulni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!