Hétfőn kezdődik a sztrájk: 150 ezer tanár és 60-70 ezer kisegítő alkalmazott szünteti be a munkát

2023. május 21. – 17:16

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány és a kormánykoalíció számára prioritás az oktatás – jelentette ki vasárnap Nicolae Ciucă miniszterelnök. Az Agerpres által idézett beszéd a sajtónak nyilatkozó források szerint összefüggéstelen volt, és nem reagált érdemben a sztrájkra készülő pedagógusok által felvetett problémákra, hanem általánosságokat puffogtatott.

Nicolae Ciucă mellett Marcel Ciolacu, a képviselőház elnöke, Ligia Deca oktatási miniszter, Lucian Bode belügyminiszter, Marius Budăi munkaügyi miniszter és Adrian Câciu pénzügyminiszter is jelen van az egyeztetésen, amely déli kettőkor kezdődött, és a egyelőre nem tudni, hogy mikor ér véget.

Ciucă azt mondta, hogy az oktatás a 'kormányprogram két legfontosabb prioritásának„ egyike. Arról is beszélt, hogy a tanügyi szakszervezetek által bejelentett általános sztrájk plusz nyomást jelent a vizsgák előtt álló diákok számára.

'A prioritás az oktatás, ez továbbra is élen áll a koalíciós vállalások között. Gondoskodtunk arról, hogy az oktatási törvénytervezeteket a legalaposabb vitának vessük alá. Mert a gyermekek jövőjéről, a szülők nyugalmáról van szó, és arról, hogy mit tervezünk az országunk számára' – mondta a kormányfő. Úgy vélte ugyanakkor, hogy a szakszervezetekkel való találkozó azt jelzi, hogy megoldásokat lehet találni.

'Nem hagyhatjuk a gyerekeket a vizsgák előtt és a tanév vége előtt cserben, mert nem tudunk megoldást találni az Önök által felvetett problémákra' – tette hozzá a miniszterelnök.

Egyelőre a következő javaslatok fogalmazódtak meg a kormány képviselői részéről:

  • 1000 lejes bónusz bevezetése a pályakezdő tanárok számára,
  • pótlékok bevezetése a hátrányos helyzetű területeken tanító pedagógusoknak,
  • béremelés az oktatásügyben dolgozó kisegítő személyzetnek,
  • a bértörvény véglegesítése július közepéig.

A G4Media úgy tudja, hogy ezeket a javaslatokat a szakszervezetek képviselői nem fogadták el, és általános béremelést követeltek minden tanár számára. A tárgyalások még zajlanak, de minden jel arra mutat, hogy sztrájkkal kezdődik a hét.

Kezdődik a sztrájk

Május 22-én, hétfőn elkezdődik az általános sztrájk a tanügyben, és mindaddig fog tartani, amíg a szakszervezetek nem kapnak a kormánytól olyan megoldást, amely nagyon világos kilátásokat kínál – jelentette be Marius Ovidiu Nistor, a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség elnöke a kormánypalotában lezajlott egyeztetések után, tudósít az Agerpres.

'El fogjuk juttatni kollégáinknak a kormány közleményét, ez a közlemény minden szervezetünkhöz el fog jutni, és a szakszervezeti tagok nagyon gyorsan meghozzák a döntésüket, de azt biztosan kijelentjük, hogy ezzel az ajánlattal holnap kezdetét veszi az általános sztrájk' – hangsúlyozta Nistor.

Simion Hăncescu, a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) elnöke szerint a kormány ajánlata a bértörvényben foglaltak szerinti bérkövetelések megoldására irányul, ”semmi többre„.

'A 8-as mellékletet gyakorlatba ültetik, pontosabban a tanárok megkapják a 153-as törvényben előírt fizetést, hogy elérjék a maximális bérszintet. Ez 7-8 százalékos fizetésemelést jelent' – mondta Hăncescu. Leszögezte azonban, hogy az intézkedés gyakorlatba ültetésének időpontja a kormánytól függ.

Az újságírók azon kérdésére, hogy mi történik a sztrájkolók fizetésével az általános sztrájk idején, Nistor a következőképpen válaszolt: 'Pontosan az, amit a törvény előír. A hatályos törvény szerint az általános sztrájk idejére a munkaszerződés felfüggesztődik, tehát nem kapnak fizetést erre az időszakra. De mindenki vállalta ezt, vállaltuk. És ebből látszik az elégedetlenségi szint. Több mint 150.000 pedagógusról és további 60.000-70.000 kisegítő személyzetről van szó'.

Nistor szerint a tárgyalások folytatódnak a következő időszakban, de a hatóságoknak 'nagyon világos és határozott ajánlatokat kell tenniük a megvalósítások ütemterve és az összegek tekintetében”.

'Még ha jó szándékról is van szó, akkor is csak szándékról beszélünk. Egy jövőbeli bértörvényről beszélünk, egy olyan bértörvényről, amelyről csak július 15-én kezdenek tárgyalni, és elfogadása október vége körül valósulhat meg, de lehet, hogy csak 2023 végén, és esetleg január 1-jétől alkalmazható lesz' – jelentette ki Nistor.

Hozzátette, azt sem tudják még, mert nem kaptak rá egyértelmű választ, hogy a béremelés majd egyszerre, vagy csak részletekben fog megvalósulni. 'Jelenleg csak a lehetőségekről tárgyalunk' – szögezte le.

Az iskolai év lezárását illetően a szakszervezeti vezetők leszögezték: a kormánynak kell válaszolnia erre a kérdésre, és 'eldől majd', hogy lezárják-e a diákokat év végén, vagy sem.

A FSLI elnöke kifejtette még, hogy a szakszervezetek nyitottak a tárgyalásokra, és nem értik, hogy a kormány miért húzta eddig az időt az új bértörvénnyel kapcsolatban.

A Spiru Haret tömb vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy nem csak a bérek kérdése a fontos, ugyanis a bértörvény tervezetéhez a szakszervezeti szövetségek több javaslatot nyújtottak be, amelyeket azonban a döntéshozók még nem vettek figyelembe.

Végezetül leszögezték: minden a kormányon múlik, és remélik, időben megtalálják a megoldásokat, hogy a tanulókra ne hasson ki negatívan a tiltakozó akció.

Nicolae Ciucă kormányfő és Marcel Ciolacu képviselőházi elnök vasárnap tárgyalt a szakszervezeti képviselőkkel a tanügyi alkalmazottak követeléseiről.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!