Hétfőn kezdődik a sztrájk: 150 ezer tanár és 60-70 ezer kisegítő alkalmazott szünteti be a munkát

2023. május 21. – 17:16

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány és a kormánykoalíció számára prioritás az oktatás – jelentette ki vasárnap Nicolae Ciucă miniszterelnök. Az Agerpres által idézett beszéd a sajtónak nyilatkozó források szerint összefüggéstelen volt, és nem reagált érdemben a sztrájkra készülő pedagógusok által felvetett problémákra, hanem általánosságokat puffogtatott.

Nicolae Ciucă mellett Marcel Ciolacu, a képviselőház elnöke, Ligia Deca oktatási miniszter, Lucian Bode belügyminiszter, Marius Budăi munkaügyi miniszter és Adrian Câciu pénzügyminiszter is jelen van az egyeztetésen, amely déli kettőkor kezdődött, és a egyelőre nem tudni, hogy mikor ér véget.

Ciucă azt mondta, hogy az oktatás a 'kormányprogram két legfontosabb prioritásának„ egyike. Arról is beszélt, hogy a tanügyi szakszervezetek által bejelentett általános sztrájk plusz nyomást jelent a vizsgák előtt álló diákok számára.

'A prioritás az oktatás, ez továbbra is élen áll a koalíciós vállalások között. Gondoskodtunk arról, hogy az oktatási törvénytervezeteket a legalaposabb vitának vessük alá. Mert a gyermekek jövőjéről, a szülők nyugalmáról van szó, és arról, hogy mit tervezünk az országunk számára' – mondta a kormányfő. Úgy vélte ugyanakkor, hogy a szakszervezetekkel való találkozó azt jelzi, hogy megoldásokat lehet találni.

'Nem hagyhatjuk a gyerekeket a vizsgák előtt és a tanév vége előtt cserben, mert nem tudunk megoldást találni az Önök által felvetett problémákra' – tette hozzá a miniszterelnök.

Egyelőre a következő javaslatok fogalmazódtak meg a kormány képviselői részéről:

  • 1000 lejes bónusz bevezetése a pályakezdő tanárok számára,
  • pótlékok bevezetése a hátrányos helyzetű területeken tanító pedagógusoknak,
  • béremelés az oktatásügyben dolgozó kisegítő személyzetnek,
  • a bértörvény véglegesítése július közepéig.

A G4Media úgy tudja, hogy ezeket a javaslatokat a szakszervezetek képviselői nem fogadták el, és általános béremelést követeltek minden tanár számára. A tárgyalások még zajlanak, de minden jel arra mutat, hogy sztrájkkal kezdődik a hét.

Kezdődik a sztrájk

Május 22-én, hétfőn elkezdődik az általános sztrájk a tanügyben, és mindaddig fog tartani, amíg a szakszervezetek nem kapnak a kormánytól olyan megoldást, amely nagyon világos kilátásokat kínál – jelentette be Marius Ovidiu Nistor, a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség elnöke a kormánypalotában lezajlott egyeztetések után, tudósít az Agerpres.

'El fogjuk juttatni kollégáinknak a kormány közleményét, ez a közlemény minden szervezetünkhöz el fog jutni, és a szakszervezeti tagok nagyon gyorsan meghozzák a döntésüket, de azt biztosan kijelentjük, hogy ezzel az ajánlattal holnap kezdetét veszi az általános sztrájk' – hangsúlyozta Nistor.

Simion Hăncescu, a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) elnöke szerint a kormány ajánlata a bértörvényben foglaltak szerinti bérkövetelések megoldására irányul, ”semmi többre„.

'A 8-as mellékletet gyakorlatba ültetik, pontosabban a tanárok megkapják a 153-as törvényben előírt fizetést, hogy elérjék a maximális bérszintet. Ez 7-8 százalékos fizetésemelést jelent' – mondta Hăncescu. Leszögezte azonban, hogy az intézkedés gyakorlatba ültetésének időpontja a kormánytól függ.

Az újságírók azon kérdésére, hogy mi történik a sztrájkolók fizetésével az általános sztrájk idején, Nistor a következőképpen válaszolt: 'Pontosan az, amit a törvény előír. A hatályos törvény szerint az általános sztrájk idejére a munkaszerződés felfüggesztődik, tehát nem kapnak fizetést erre az időszakra. De mindenki vállalta ezt, vállaltuk. És ebből látszik az elégedetlenségi szint. Több mint 150.000 pedagógusról és további 60.000-70.000 kisegítő személyzetről van szó'.

Nistor szerint a tárgyalások folytatódnak a következő időszakban, de a hatóságoknak 'nagyon világos és határozott ajánlatokat kell tenniük a megvalósítások ütemterve és az összegek tekintetében”.

'Még ha jó szándékról is van szó, akkor is csak szándékról beszélünk. Egy jövőbeli bértörvényről beszélünk, egy olyan bértörvényről, amelyről csak július 15-én kezdenek tárgyalni, és elfogadása október vége körül valósulhat meg, de lehet, hogy csak 2023 végén, és esetleg január 1-jétől alkalmazható lesz' – jelentette ki Nistor.

Hozzátette, azt sem tudják még, mert nem kaptak rá egyértelmű választ, hogy a béremelés majd egyszerre, vagy csak részletekben fog megvalósulni. 'Jelenleg csak a lehetőségekről tárgyalunk' – szögezte le.

Az iskolai év lezárását illetően a szakszervezeti vezetők leszögezték: a kormánynak kell válaszolnia erre a kérdésre, és 'eldől majd', hogy lezárják-e a diákokat év végén, vagy sem.

A FSLI elnöke kifejtette még, hogy a szakszervezetek nyitottak a tárgyalásokra, és nem értik, hogy a kormány miért húzta eddig az időt az új bértörvénnyel kapcsolatban.

A Spiru Haret tömb vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy nem csak a bérek kérdése a fontos, ugyanis a bértörvény tervezetéhez a szakszervezeti szövetségek több javaslatot nyújtottak be, amelyeket azonban a döntéshozók még nem vettek figyelembe.

Végezetül leszögezték: minden a kormányon múlik, és remélik, időben megtalálják a megoldásokat, hogy a tanulókra ne hasson ki negatívan a tiltakozó akció.

Nicolae Ciucă kormányfő és Marcel Ciolacu képviselőházi elnök vasárnap tárgyalt a szakszervezeti képviselőkkel a tanügyi alkalmazottak követeléseiről.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!