Kormányrotáció: egyre biztosabb a minisztériumok számának csökkentése

2023. május 16. – 15:12

Kormányrotáció: egyre biztosabb a minisztériumok számának csökkentése
Marcel Ciolacu és Nicolae Ciucă – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

A minisztériumok és az államtitkárok számának csökkentését fogja javasolni a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőjeként a májusi kormánycseréről szóló koalíciós tárgyalásokon, közölte a párt országok politikai bürójának keddi ülése után Nicolae Ciucă a News.ro szerint.

A PNL elnöke, aki az egyezségnek megfelelően május 26-án mond le a kormányfői tisztségből, hogy átadja a helyét Marcel Ciolacunak, azt mondta, arról egyelőre nem tárgyaltak a párton belül, hogy hogyan osztanák újra a koalíció tagjai között a minisztériumokat, és arról sem nyilatkozott, hogy tagja kíván-e maradni az új kormánynak, vagy a szenátus elnök tisztségét foglalja majd el.

Marcel Ciolacu szintén arról számolt be a Szociáldemokrata Párt (PSD) keddi tanácskozása után, hogy arra kapott felhatalmazást az alakulattól, hogy a minisztériumok, az államtitkárok és a kormányzati intézmények számának csökkentését kérje, írta az Adevărul.

A PSD elnöke arról is beszélt, hogy az új kormányban az infláció csökkentése, a vásárlóerő és a befektetések növelése lesz a legnagyobb kihívás a párt számára. Mint mondta, az alakulat szintjén már leszögezték, hogy a minisztériumok egyetlen alkalmazottja sem halmozhatja a nyugdíjat és a fizetést.

Arra a kérdésre, hogy felmerült-e, hogy az RMDSZ-nek a kormánycsere után kevesebb minisztérium jusson, mind Ciucă, mind Ciolacu úgy válaszolt, hogy erről nem tárgyaltak. Ciucă szerint „egyszerű algebra”, hogy a parlamenti jelenlét alapján melyik pártnak hány tárca jár majd az új kormányban, Ciolacu pedig hangsúlyozta, hogy egyelőre csak a minisztériumok számának csökkentésében állapodtak meg, a koalíciót alkotó három párt azonban csak a következő napokban tárgyal majd a részletekről.

Az elmúlt hetekben felmerült annak a lehetősége, hogy az RMDSZ elveszítheti a környezetvédelmi minisztériumot, illetve amennyiben a tárcák összevonásáról döntenének, akkor a sportminisztériumot is. A szövetség jelezte, nem ért egyet a minisztériumok átvételével, Csoma Botond, az RMDSz-es képviselők vezetője pedig azt mondta, felmerült lehetőségként a kormányból való kilépés is, bár döntés még nem született a kérdésben.

Tánczos Barna, a környezetvédelmi tárca vezetője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kormányfőcserét és egyes minisztercseréket előíró koalíciós megállapodás az RMDSZ-t nem érinti. Ha a jelenlegi megállapodástól eltérő változtatások merülnek fel, akkor „valószínűleg nulláról kezdik a tárgyalásokat”, tette még hozzá.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!