Alkotmányellenes, hogy a SRI által végzett lehallgatások felhasználhatók legyenek a büntetőeljárásokban

2023. május 17. – 17:12

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés: Az alkotmánybíróság hivatalosan is bejelentette, hogy Alaptörvénybe ütközőnek ítélte a büntetőeljárási törvénykönyv módosítását, amely a hírszerző szolgálatok által végzett és a büntetőeljárásban felhasznált lehallgatások ellenőrzési mechanizmusáról rendelkezik.

Az alkotmánybírák megállapították, hogy a vizsgált törvénymódosítás szerint az alapvető emberi jogok és szabadságok gyakorlásának korlátozásával járó információgyűjtési tevékenységeket engedélyező végzést és az ennek nyomán gyűjtött bizonyítékok jogszerűségét a vádiratot előzetesen átvizsgáló bíró ellenőrzi, aki hierarchiailag alá van rendelve a lehallgatást jóváhagyó bírónak, ami sérti a tisztességes eljáráshoz való jogot.

Az alkotmánybíróság azt is megállapította, hogy a jogalkotónak a büntetőeljárási törvénykönyvben szabályoznia kell a hírszerzési tevékenységből származó lehallgatások utólagos ellenőrzésének lehetőségét olyan esetekben is, amikor a felvételeket átadták a vádhatóságnak, az felhasználta a büntetőeljárás során, de nem történt vádemelés az ügyben. Az alkotmánybíróság határozata szerint a jogalkotónak kötelessége szabályozni az ilyen felvételek megőrzésének és/vagy megsemmisítésének az eljárását is.

Az eredeti hír: Az alkotmánybíróság (CCR) szerdán részlegesen helyt adott a büntető törvénykönyv (Btk.) és a büntetőeljárási törvénykönyv (Betk.) módosításai elleni beadványoknak – közölték az Agerpres hírügynökséggel a testülethez közeli források.

Ezek szerint az alkotmánybírák többek között megállapították, hogy a hivatali visszaélés bűncselekményként minősíthető az okozott kár értékküszöbének megszabása nélkül is, a tett súlyosságáról a bíró hivatott dönteni. Korábban nagy felháborodást váltott ki, hogy a szenátus megszavazott egy olyan törvénytervezetet, amely szerint a hivatali visszaélés csak akkor számít bűncselekménynek, ha az okozott kár értéke meghaladja a 250 ezer lejt. Később az igazságügyi miniszter azt javasolta, hogy 9 ezer lej legyen ez a küszöbérték. Döntő házként végül a képviselők végül úgy szavazták meg a jogszabálytervezetet, hogy ne legyen értékhatár a hivatali visszaélésnél. A képviselők ugyanakkor – elég furcsa körülmények között – arra is igent mondtak, hogy a SRI által végzett lehallgatások felhasználhatók legyenek a korrupciós bűncselekményeknél.

A büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv április elején elfogadott módosításait a Jobboldal Ereje párt és a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) törvényhozói, valamint a legfelsőbb bíróság és a Nép Ügyvédjének hivatala is megtámadta az alkotmánybíróságon. A források szerint az alkotmánybírák elfogadták a legfelsőbb bíróságnak azt a beadványát, amelyben azt kifogásolták, hogy a SRI által végzett lehallgatások felhasználhatók meg a büntetőeljárás során. A Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék úgy ítélte meg, hogy a büntető törvénykönyvet (Btk.) és a büntetőeljárási törvénykönyvet (Betk.) módosító törvény, nem tartja tiszteleten a CCR korábbi határozatait a hivatali visszaélésre és a hivatali hanyagságra vonatkozó szabályozásokról.

Az RMDSZ egyébként csak a Btk. módosítását szavazta meg, a Betk. (ami a SRI-s lehallgatások felhasználását engedélyezte) szavazásánál tartkózkodott.

„Az eljárási törvénykönyv esetében tartózkodtunk, mert sok érv szól ellene, és ezek a jogállamisággal és a hatalmi ágak szétválasztásával kapcsolatosak. A bírói és az ügyészi hatalmat nem szabad összekeverni semmilyen más hatalmi ággal. Tehát a titkosszolgálatoknak nincs helyük a büntetőeljárásban. A parlament által megszavazott formában, amelyet mi nem szavaztunk meg, a SRI-t bevezetik a büntetőeljárásba, azaz visszamegyünk az időben, mintegy 10 évet, sőt többet is, ami befolyásolja az igazságszolgáltatás függetlenségét és működését” – mondta akkor Kelemen Hunor.

A Jobboldal Ereje elnöke, Ludovic Orban a SRI-s lehallgatások kapcsán április 12-én kifejtette: alaptörvénybe ütköző, demokráciaellenes és az egyéni jogokat korlátozó előírásnak tartják, hogy a nemzetbiztonsági célú információszerzés során végzett titkosszolgálati lehallgatások felhasználhatók bizonyítékként a bírósági tárgyalásokon a módosított büntetőeljárási törvénykönyv 139. cikkében felsorolt bűncselekmények esetében.

A politikus tájékoztatása szerint emellett korlátozza a polgárok védelemhez való alkotmányos jogát a büntetőeljárási törvénykönyvnek az az előírása, amelyik arra kötelezi a nemzetbiztonsággal kapcsolatos büntetőperek vádlottjait, hogy fogadjanak olyan ügyvédeket, akik rendelkeznek a titkosított információkhoz hozzáférést biztosító ORNISS-igazolvánnyal. „Ez egy aberráció. Az ORNISS-igazolványokat egy állami intézmény bocsátja ki, amelyik annak adhat ORNISS-igazolványt, akinek akar. Ha megakadályozzák a vádlottat az ügyvédje megválasztásában, akkor megakadályozzák a védelemhez való alkotmányos joga gyakorlásában” – nyilatkozta akkor az ellenzéki politikus.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!