Nem a küszöbértékre, igen a SRI lehallgatásaira – ilyen lett a hivatali visszaélésről szóló Btk-módosítás

2023. április 5. – 13:12

Nem a küszöbértékre, igen a SRI lehallgatásaira – ilyen lett a hivatali visszaélésről szóló Btk-módosítás
Vita és szavazás a büntető törvénykönyvet módosító törvénytervezetről a képviselőházban, 2023. április 5-én – Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Heves vitázás után a hivatali visszaélést meghatározó küszöbérték nélkül szavazta meg szerdán döntő házként a parlament képviselőháza a büntető törvénykönyvet módosító törvénytervezetet. Fontos fejlemény, hogy a plénum elfogadta azt a módosítást is, amellyel a büntetőperekben a titkosszolgálatok lehallgatásaiból származó információk is bizonyítékként használhatók majd.

Ma véget ért a büntető törvénykönyv módosításának parlamenti kalandja. Legalábbis egyelőre. A képviselőház, a döntéshozó testület megszavazta a büntető törvénykönyvet módosító törvényjavaslatot, amely a kormány formája szerint a szolgálati visszaélést és a szolgálati hanyagságot célozza, anélkül, hogy értékhatárt határozna meg, amelytől kezdve a szolgálati visszaélés bűncselekménynek minősül. Annak ellenére, hogy a Btk. döntése szerint értékhatárt kell megállapítani a visszaélésre. A hivatali hanyagság értékhatárát is eltörölték.

Visszatértek az SRI lehallgatások is. A képviselők megszavazták a büntetőeljárási törvénykönyv módosításait is, amelyek lehetővé teszik, hogy a titkosszolgálatok által végzett lehallgatások bizonyítékként felhasználhatók legyenek büntetőperekben, beleértve a korrupciós pereket is. Az RMDSZ, az AUR és a Forta Dreptei (a Jobboldali Erő Pártja) ellene volt, azzal érvelve, hogy a szolgálatoknak nincs helyük a büntetőeljárásokban. A módosításokat kihirdetik, hacsak nem fordulnak az Alkotmánybírósághoz.

BTK-módosítás a hivatali visszaélésről: itt a határ, hol a határ, nincsen határ

A törvénytervezetet múlt héten, első házként fogadta el a szenátus, ebben azonban az szerepelt, hogy a hivatali visszaélés csak 250 ezer lejes kár esetén számítana bűncselekménynek. A körülbelül 50 ezer eurós küszöbérték természetesen újra felháborodást váltott ki az ellenzék és a civil szféra közegeiben, de közel sem akkorát, mint 2017-ben, amikor a hírhedt 13-as sürgősségi kormányrendelettel 200 ezer lejt akart a büntető törvénykönyvbe becsempészni az akkor többségében szociáldemokrata színezetű kormányzás. Azokban az időkben a Btk-módosítás ellen több tízezren vonultak utcára Bukarestben és szerte az egész országban. Múlt héten alig pár százan tüntettek a kormánypalotával szemben, Kolozsváron mindössze 20-an vonultak ki az utcára.

A korábbiakban arra lehetett számítani, hogy a kezdeményezést csökkentett értékkel fogja elfogadni a képviselőház. Kedden, amikor a képviselőház jogi bizottsága vitázott, Marcel Ciolacu PSD-elnök a már múlt héten közölt álláspontját mondta el ismét a sajtó képviselőinek, azaz, hogy az igazságügyi miniszter által javasolt 9 ezer lejes értékhatárt fogja támogatni.

„Jómagam is, és Nicolae Ciucă miniszterelnök is az igazságügyi miniszter javaslatát támogatjuk, amely a jogszakértőktől származik. Ha közben valami változott, nekem nincs ellenemre, javasolhatunk egy eurós küszöböt is” – mondta még kedden.

Ilyen szempontból meglepetésnek számít, hogy a kezdeményezők a keddi bizottsági ülésen már a küszöbérték nélküli forgatókönyvet támogatták.

A bizottság elnöke, Laura Vicol a keddi ülésen elmondta: „Az értékhatárt töröltük, mert elsősorban ezt kifogásolta a civil társadalom”.

Előzőleg a bizottság több más, az ülésen benyújtott módosító indítványt is elfogadott, ám az ülésvezető javaslatára ezeknek a visszavonását is megszavazta a testület. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselői tiltakoztak az eljárás ellen.

„Elfogadhatatlannak tartom, hogy egy nagyon fontos tervezetet ennyire eljelentéktelenítsenek. A parlament súlyos hozzá nem értésről tesz tanúbizonyságot” – jelentette ki kedden Stelian Ion volt igazságügyi miniszter, aki hangsúlyozta, hogy a szenátusban már elfogadott módosításokat nem lehet visszavonni.

A sajtónak nyilatkozó volt igazságügyi miniszter emlékeztetett arra, hogy egy korábbi alkotmánybírósági határozat szerint szükséges valamilyen küszöbértéket megállapítani a hivatali visszaélés meghatározásánál. Ha pedig a parlament nem tesz eleget ennek az elvárásnak, akkor szerinte az alkotmánybíróság „egy idő múlva” elkerülhetetlenül alkotmányellenesnek fogja nyilvánítani a kormány tervezetét. Aminek az lesz a következménye – tette hozzá –, hogy a bíróságok fel fogják menteni a hivatali visszaéléssel vádolt személyeket. Vagyis ugyanaz történik majd, mint amikor a bűncselekmények elévülésével kapcsolatos alkotmánybírósági határozat miatt 'több ezer', korrupcióval és szervezett bűnözéssel vádolt személy elleni büntetőpert kellett beszüntetni.

A szerdai szavazáskor tehát az igazságügyi minisztérium eredeti, küszöbérték nélküli változata került terítékre. A Hotnews szerint A büntető törvénykönyv tervezetét 191 szavazattal 66 ellenében, 12 tartózkodás mellett fogadták el. Az RMDSZ a PSD-vel és a PNL-vel együtt szavazott.

Miért kellett határértékhez kötni a hivatali visszaélés bűncselekményként való meghatározását?

Az alkotmánybíróság 2016-ban a 405-ös határozatában megállapította, hogy a hivatali visszaélés csak akkor bírságolható, ha az konkrét jogszabályt sért meg és nem egy normatívát, mint például a sürgősségi kormányrendelet vagy a kormányhatározat. „Ezek másod- és harmadrangú jogalkotási normatívák, amelyeket büntetőjogi felelősségre vonás nélkül is meg lehet szegni” – indokolt akkor a testület.

Liviu Dragnea volt PSD-elnököt, a képviselőház akkor elnökét épp 2016-ban ítélték el először a 2012-es népszavazással kapcsolatos korrupciós perében, azóta még további két bírósági ügy is indult ellene. Vélhetően az ő javaslatára került be a hivatali visszaélést tárgyaló Btk-módosítás tervezetbe a 200 ezer lejes küszöb. Így jelent meg a híres 13-as kormányrendelet, amelyet meglehetősen gyorsan fogadtak el és még a Hivatalos Közlönyben is megjelenítették, az utcai tiltakozás hullám miatt azonban hatályon kívül helyezték.

Az alkotmánybíróság ekkor újabb határozattal állt elő, amelyben kimondták, hogy a parlament köteles egyfajta küszöböt megállapítani, figyelembe véve „a bűncselekmény elkövetéséből származó sérelmek intenzitását”.

Az ügy azóta feledésbe merült egészen március végéig, amikor a szenátus hirtelen elővette (a törvényhozói tanács figyelmeztetésére) az igazságügyi minisztérium felterjesztését, amelyben az alkotmánybíróság 2017-es határozatát akarták beültetni a jogrendbe. A sajtó akkori információi megerősítették, hogy a minisztérium eredeti rendeletében (tehát ahogy most elfogadta a képviselőház) nem szerepelt semmilyen konkrét összeg a küszöbérték meghatározására, hanem a március 26-án esedékes szűk körű koalíciós ülésen döntöttek az 50 ezer eurós határ bevezetéséről.

Ha „elég lenne az egy euró”, mégis honnan jött az ötlet, hogy ilyen magas küszöböt tegyenek be?

Ezen a bizonyos vasárnap délutáni ülésen a Hotnews információi szerint jelen volt Marcel Ciolacu PSD-elnök, Nicolae Ciucă miniszterelnök és PNL-elnök, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és Cătălin Predoiu (PNL) igazságügyi miniszter is, aki utólag a 9000 ezer lejes határérték-javaslattal próbálta puhítani a kedélyeket.

Niculescu Țăgârlaș PNL-s szenátor, a szenátus jogi bizottságának elnöke azt nyilatkozta a portálnak, hogy a 250 ezer lejes küszöbről e-mailben értesítették a PNL-s frakciót, amelyben azt az utasítást kapták, hogy a módosítással együtt kell támogatni a tervezetet.

„A koalíció vasárnap esti döntése nyomán megkaptuk azokat a módosító javaslatokat, amelyeket a szenátoroknak támogatniuk kellett. Az a döntés született, hogy a szenátus jogi bizottságának PSD-s, PNL-s és RMDSZ-es tagjai elfogadják a módosításokat. A tervezetet hétfőn küldték el nekem és elküldtem a bizottság tagjainak. Kedd délelőttre kaptak határidőt, hogy elolvassák a dokumentációt. A bizottsági ülésen megvitattuk és meg is szavaztuk” – magyarázta Țăgârlas.

A sajtó különböző politikai forrásai számtalan forgatókönyvet felvázoltak arra, hogy eredetileg kitől jött az 50 ezer eurós határérték ötlete: egyesek szerint maga az igazságügyi miniszter kezdeményezte, vagy éppen Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. Kelemen a sajtó megkeresésére tagadta, hogy tőle származna az 50 ezer eurós küszöbérték bevezetése, a véleményének a Euronewsnak adott interjújában adott hangot.

Büntetőeljárási törvénykönyv: a Román Hírszerző Szolgálat ismét házon belül van

Az igazságügyi minisztérium által decemberben felterjesztett módosításban és a szenátus által elfogadott formátumban (igaz itt némi módosításokkal, például hogy lehessen fellebbezni az alkotmánybírósági szinten) is szerepelt az a passzus, amely arra vonatkozik, hogy a SRI által készített felvételek ismét bizonyítékként felhasználhatóak legyenek a büntetőeljárásokban, így a Btk. korrupciós bűncselekményekre vonatkozó eseteinél is.

Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy visszaadják a titkosszolgálatoknak azokat a jogköröket, amelyeket 2016-ban az alkotmánybírósági határozattal eltöröltek.

Ez a perspektíva a G4media szerint igencsak megrémítette a PSD, a PNL és az RMDSZ tagjait, akik már decemberben „tűkön ülve várták, hogy mi fog történni”.

Mivel tehát a nagy pártok közül szinte senki sem akarta, hogy a SRI újra szerepet kapjon a korrupcióellenes színtéren, a minisztérium javaslata sok lényegi változáson ment keresztül a jogi bizottságoknál, egy adott ponton teljesen törölték ezt a részt.

A keddi, képviselőházi ülésen is szinte az utolsó előtti pillanatban sem szerepelt a titkosszolgálati rész, amikor egy szünet után ( Laura Vicol bizottsági elnököt telefonhoz hívták, ekkor fel is függesztette 10 percre az ülést) minden megváltozott: a SRI-re vonatkozó részek visszakerültek a módosító tervezetekbe és nagyon szoros szavazás után, de a minisztérium által felterjesztett formájában került a képviselőházi plénum elé.

A képviselőházi szavazáskor a büntetőeljárási törvénykönyvet módosító törvényjavaslatot végül 168 szavazattal, 75 ellenében, 20 tartózkodás mellett fogadták el. Az RMDSZ tartózkodott, de a PSD-nek és a PNL-nek sikerült összegyűjtenie a szükséges szavazatokat. Így a SRI-lehallgatások bizonyítékként felhasználhatók lesznek korrupciós ügyekben.

Kelemen Hunor elmondta: „A büntető törvénykönyvre igennel szavaztunk, az eljárási törvénykönyv esetében pedig tartózkodtunk, mert sok érv szól ellene, és ezek a jogállamisággal és a hatalmi ágak szétválasztásával kapcsolatosak. A bírói és az ügyészi hatalmat nem szabad összekeverni semmilyen más hatalmi ággal. Tehát a titkosszolgálatoknak nincs helyük a büntetőeljárásban. A parlament által megszavazott formában, amelyet mi nem szavaztunk meg, a SRI-t bevezetik a büntetőeljárásba, azaz visszamegyünk az időben, mintegy 10 évet, sőt többet is, ami befolyásolja az igazságszolgáltatás függetlenségét és működését. Ha az igazságszolgáltatás nem független, és ha a SRI szerepet kap a büntetőeljárásban, akkor már nem beszélhetünk független igazságszolgáltatásról. Ez volt az érvünk amikor a büntetőeljárásról szóló szavazáskor tartózkodtunk”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!