Legfőbb ügyészség: Nicolae Ciucă doktori oklevele nem minősül hamisított okiratnak

2023. május 12. – 17:17

Legfőbb ügyészség: Nicolae Ciucă doktori oklevele nem minősül hamisított okiratnak
Nicolae Ciucă miniszterelnök – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

A legfőbb ügyészség szerint Nicolae Ciucă miniszterelnök nem vádolható hamisított okirat folytatólagos felhasználásával a doktori dolgozatával kapcsolatos ügyben, mert a doktori címét igazoló doktori oklevele nem minősül hamisított okiratnak, írta az Agerpres.

A legfőbb ügyészség közzétette pénteken azt a március 15-i rendelkezést, amellyel vádemelés nélkül lezárta a Nicolae Ciucă kormányfő plágiumügyében indított nyomozást.

A miniszterelnököt korábban a szerzői jog megsértése és hamisított okirat folytatólagos felhasználásának gyanújával jelentették fel, de a nyomozást a bűncselekmény elévülése miatt vádemelés nélkül lezárta a legfőbb ügyészség.

Amint a pénteken közzétett dokumentumból kiderül, a szerzői jog megsértésének vádja a legfőbb ügyészség szerint a büntető törvénykönyv 197-es cikke értelmében öt év után, azaz 2008-ban elévült.

A hamisított okirat folytatólagos felhasználásának gyanúját a feljelentésben azzal támasztották alá, hogy a kormányfő több ízben is felhasználta a plagizált doktori disszertációt szakmai teljesítményének igazolására, ez többször segítette a szakmai előmenetelében.

A főügyészség ezzel szemben megállapította, hogy ebben az esetben ez a bűncselekmény „nem létezik”. Magyarázatuk szerint a büntető törvénykönyv értelmében egy okirat hamisítottnak minősül, ha az eredeti okirat szövegét módosították, javították, hozzátettek vagy kitöröltek belőle. Hamisítottnak minősül az az okirat is, amelyet újonnan hoznak létre hamisítással, a valódiság látszatát keltve. Az ügyészek szerint Nicolae Ciucă miniszterelnök nem vádolható hamisított okirat folytatólagos felhasználásával, mert a doktori címét igazoló oklevél a büntető törvénykönyv értelmében nem minősül hamisított okiratnak.

A PressOne újságírója, Emilia Şercan 2022. január 18-án megjelent cikkében azt írta, hogy a kormányfő 138 oldalas hadtudományi doktori disszertációjának legalább 42 oldalán plagizált.

A miniszterelnök az ügyre reagálva azt nyilatkozta, hogy a doktori dolgozatának témáját a nemzetközi küldetésekben katonaként szerzett személyes tapasztalataiból merítette, és a tudományos kutatás, illetve az elméleti értekezés mellé ezeket is belefoglalta „nyilvánvalóan önálló hozzájárulásként” a disszertációjába.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!