Egy évig akadályozta az ügyészség Ciucă dolgozatának ellenőrzését, most visszakerülnek a dokumentumok az egyetemre

2023. április 7. – 09:00

Másolás

Vágólapra másolva

A bűncselekmény elévülése miatt vádemelés nélkül lezárta a Nicolae Ciucă kormányfő plágiumügyében indított nyomozást a legfőbb ügyészség. A kormányfőt korábban a szerzői jog megsértése és hamisított okirat folytatólagos felhasználásának gyanújával jelentették fel.

Ezt a szerzői jogok megsértésének vádjával indított ügyet közvetlenül azután indították, hogy Emilia Șercan 2022 januárjában felfedte, a kormányfő dolgozata legalább 42 oldalnyi plágiumot tartalmaz. Az ügyészség megakadályozta a szakdolgozat ellenőrzését, mivel az ügyészek lefoglaltak minden hivatalos dokumentumot. Egy évbe telt, mire az ügyészség „rájött”, hogy Ciucă vádjai már 2008-ban elévültek, amiről a sajtó már 2022-ben beszámolt. Volt egy második vádpont is – folyamatos okirat-hamisítás –, amelynek tényét nem találták megalapozottnak.

Miután a dokumentumok visszakerülnek a Nemzetvédelmi Egyetemhez, az intézmény etikai bizottsága felülvizsgálhatja a szakdolgozatot és a plágiumvádat.

A PressOne újságírója, Emilia Şercan 2022. január 18-án megjelent cikkében írta le, hogy a kormányfő plagizált. A Transtelex exkluzív interjút készített az újságíróval, amelyben Sercan rámutatott: Romániát még mindig az EU egyik legkorruptabb országaként tartják számon, és az akadémiai csalás különleges helyet foglal el a posztkommunista történelemben, mivel az ország elitje közül sokakat azzal vádolnak, hogy a csalást a hatalom és a presztízs megszerzésének eszközeként használják. Emilia Șercan oknyomozó újságíró, a téma szakértője szerint a probléma gyökerei az egyetemek 1990 és 2000 közötti, a korábbi rendszer bukása utáni elszaporodásában keresendők. A doktori címek a hatalom felsőbb rétegeihez vezető kulcsokká váltak, és szembe kellett néznünk egy valóságos plágiumipar kialakulásával. Egész gyártósorok és hálózatok jöttek létre, amelyek lehetővé teszik, hogy alkalmatlan emberek kerüljenek kulcsfontosságú pozíciókba, és a kritika ellenére ott is maradjanak.

A miniszterelnök az ügyre reagálva azt nyilatkozta, hogy a doktori dolgozatának témáját a nemzetközi küldetésekben katonaként szerzett személyes tapasztalataiból merítette, és a tudományos kutatás, illetve az elméleti értekezés mellé ezeket is belefoglalta „nyilvánvalóan önálló hozzájárulásként” a disszertációjába.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!